друкувати


Михайло Вишиванюк брав участь у роботі українсько-канадського бізнес-форуму

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-16 02:00:58

Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк повернувся з Канади, міста Едмонтон (провінція Альберта), де брав участь у роботі українсько-канадського бізнес-форуму, що проходив там з 10 по 14 червня. З прем»єром Альберти українського походження Едвардом Стельмахом Михайло Вишиванюк підписав угоду про співпрацю між Івано-Франківською областю і провінцією Альберта.

За словами Михайла Вишиванюка, на бізнес-форумі в Едмонтоні йшлося про ключові питання двосторонніх українсько-канадських відносин у торговельно-економічній сфері, в тому числі пов'язаних із започаткуванням переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі.
Головними темами для дискусії були енергетика (технології, будівництва нафто - і газопроводів, транзит енергоносіїв, альтернативні джерела енергії та енергозбереження, сільське господарство, інвестиції та інновації.

Учасники бізнес-форуму відвідали ряд підприємств та сільськогосподарських угідь провінції Альберта. Організатори бізнес-форуму - Канадсько-Українська Торгова Палата, Посольство Канади в Україні та Уряд провінції Альберта.

Як повідомив голова ОДА Михайло Вишиванюк, у 2011 році місто Едмонтон відзначатиме 120 років з часу свого заснування українцями, вихідцями з села Небилів Рожнятівщини, «і наступного року на Прикарпаття приїде делегація з Едмонта , яка відвідає бойківське село Небилів, віддасть шану нашим землякам, які були першопрохідцями, дали поштовх розвиткові Канади».

Довідка: Для порівняння: резервний фонд провінції Альберта, 13% населення якої українці за походженням, складає 16 млрд. дол. Едвард Стельмах — канадієць українського походження, пра-прадід якого, Микола Стельмах, у 1898 році з дружиною Теодорою Кучера прибув на канадські землі зі Львівщини, з села Завидче нинішнього Радехівського району. Родина Стельмахів поселилася в околиці Веґревіль в Альберті, де була причетні до побудови української греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці.

Едвард, як молодший із п'яти дітей, виріс на фермі поблизу містечка Веґревіль. Згодом студіював в Альбертському університеті, протягом 11 років працював у роздрібній торгівлі, згодом повернувся на батьківську ферму. Крім англійської Ед Стельмах володіє й українською мовою. В Едварда Стельмаха з дружиною Марією Варшавською є четверо дорослих дітей: найстарший син Лесь — фінансовий аналітик в м. Калґарі; Тері працює в Едмонтоні; син Натан — інженер у м. Едмонтон; наймолодша дочка Лінетт закінчує Альбертський університет. Сім'я проживає на фермерській садибі поблизу Едмонтону.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА