друкувати


Є.Мінченко: На Україні з'явиться новий націоналістичний проект, лояльний до Януковича

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-16 09:00:14

Президент України Віктор Янукович вибудовує політичну модель України за образом Росії.

Таку думку висловив директор Міжнародного інституту політичної експертизи (Росія) Євген Мінченко, виступаючи в ході круглого столу на тему: «Україна - Росія: підсумки півріччя» в Москві.

«Я думаю, що психологічно Віктор Янукович відчуває своїм вчителем і певним зразком Володимира Путіна, й він намагається створити політичну модель за образом і подобою того, що відбувається в Росії, з національною специфікою», - сказав Мінченко.

Експерт вважає, що Президент України вибудовує модель, при якій олігархи не повинні диктувати свої умови владі, а бути «її співробітниками й молодшими партнерами». Крім того, для Януковича важливе створення керованої політичної системи, за якою має бути певний набір партій, у яких є спільний політичний консенсус і готовність співпрацювати з діючою владою, а не критикувати її.

«Наскільки я розумію, зараз вибудовуватиметься модель великої партії – Партії регіонів і помірної опозиції в особі партій Арсенія Яценюка, Сергія Тігіпка. Я не виключаю, що в якомусь тимчасовому проміжку з'явиться новий націоналістичний проект, який може очолити, наприклад, Ганна Герман – проект, лояльний до Януковича», - сказав Мінченко.

Він зазначив, що створювана в Україні модель «м'якша», ніж у Росії, оскільки вага олігархічних угрупувань достатньо серйозна. «Приблизно таку модель буде Янукович вибудовувати», - впевнений експерт.

На його думку, у лідера БЮТ Юлії Тимошенко немає альтернативного проекту, й тому в неї не виходить зберегти позицію лідера всієї опозиції. «Тимошенко заплуталася, куди вона хоче вести країну. В неї головна торгова пропозиція – це вона сама як лідер країни, який вирішує всі проблеми», - сказав Мінченко.

Експерт вважає, що спроба Тимошенко грати у виключно «націоналістичній» ніші помилкова, оскільки обмежує її електоральні можливості.

Джерело: ТСН.ua