друкувати


Б.Тимочко: Фільтрат, що утворюється сміттєзвалищі, не загрожує річкам та водоймам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-15 03:45:55

Фільтрат, що утворюється на Івано-Франківському сміттєзвалищі після перегнивання твердих побутових відходів, не загрожує річкам та водоймам. Так вважає директор комунального підприємства «Полігон ТПВ» Богдан Тимочко.

З його слів, на сьогоднішній день вміст азотно-амонійних речовин, різного роду нітратів та фосфатів у фільтраті дійсно перевищує у десятки разів допустиму норму, проте в разі потрапляння таких речовин у ріки та водойми вони швидко нейтралізуються різноманітними мікроорганізмами, які мешкають у воді. В зв’язку з цим, на думку комунальника, ґвалт, роздутий у засобах масової інформації після витоку фільтрату з чеків в обвідну канаву полігону 16 квітня цього року, є безпідставним.

Небезпека, зі слів Б.Тимочка, може виникнути лише в разі потрапляння фільтрату у грунтові води, а звідти – колодязі, що може спричинити непридатність колодязної води для пиття. Проте, – зазначає директор сміттєзвалища, – міська санепідемстанція, яка постійно контролює глибину проникнення фільтрату у ґрунти через спеціально пробурені контрольні свердловини, відзначає, що проникнення шкідливих речовин у підземні води не відбувається, а захисний шар між рівнем фільтрату і водоносним горизонтом залишається достатньо товстим.