друкувати


В.Наливайченко і «Оновлення країни» хоче зекономити на фінансуванні місцевих організацій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-15 02:30:39

14 червня на Прикарпатті з робочим візитом перебував екс-голова Служби безпеки України, лідер громадської ініціативи «Оновлення країни» Валентин Наливайченко. Як повідомив політик Коломия ВЕБ Порталу, вказаний візит відбувся в рамках ознайомчої поїздки політика по регіонах України, в якій він презентує новостворену громадську ініціативу та підшукує партнерів.


Зі слів пана Наливайченка, сьогодні не йдеться про «Оновлення країни» як партійний, а тим більше вождистський проект. В зв’язку з цим, пошук партнерів відбувається виключно серед представників громадських організацій. Так, в Івано-Франківську екс-голова українських «чекістів» зустрівся з випускниками шкіл лідерів та керівником проекту «Школа лідерів» - головою молодіжної адміністрації, депутатом міської ради від «Нашої України» Володимиром Олійником. В зустрічі, крім того, взяли участь представники студентських громадських рухів, «Просвіти», Спілки молодих політологів і т.ін. З усіма новоспечений оновлювач уклав угоди про співробітництво. Укладення партнерських угод В.Наливайченко вважає першим етапом розбудови своєї структури, яка на сьогоднішній день нараховує всього 14 активістів і 21 представника в регіонах. За його власним зізнанням, в такий спосіб засновники ініціативи, а це: громадські активи ряду міст, зокрема Дніпропетровська на чолі з Олегом Березюком, «Українське юридичне товариство» під керівництвом Андрія Денисенка та дитячий лікар-реаніматолог Любов Слєпова – мають змогу зекономити кошти на фінансуванні регіональних осередків, придбанні офісів, зарплаті тощо. Вочевидь, пан Наливайченко, перебуваючи на своїй попередній посаді так захопився закриванням очей на реальні проблеми, відкриванням архівів і боротьбою з вітряками у вигляді розслідування кримінальної справи за фактом подій 77-річної давності, що й сам перетворився на сліпого ідеаліста, який не розуміє, що будь-який лідер структури «третього сектору», укладаючи з ним угоду про партнерство, насамперед вбачає в ній можливість отримати спонсора. Втім, як зазначив голова ініціативи, до своєї структури він не братиме ані бізнесменів, ані відомих політиків. Тож спонсорських грошей навряд чи дочекаються. Можливо, пан Наливайченко приховує якісь інші джерела фінансування…

Як би там не було, а на вересень цього року лідери «Оновлення країни» планують проведення форуму ініціативи за участю представників усіх партнерських структур, на якому буде визначено подальшу політичну долю утворення і шляхи реалізації його політичних амбіцій. В.Наливайченко не приховує, що очолювана ним організація не відмовляється від ідеї участі у виборах, в т.ч. і до місцевих рад, проте запевнив, що сам він балотуватись не буде.

Програмні цілі ініціативи: посилення ролі органів місцевого самоврядування та посилення гарантій дотримання прав і свобод людини і громадянина. Вони, зокрема, закріплені в проекті оновленої Конституції України, громадське обговорення якого мають намір ініціювати «оновлювачі».

Автор: Сергій БІЛИЙ