друкувати


Володимир Єшкілєв: нас дотепер вважають папуасами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-12 09:00:27

Карпатський регіон має невичерпний сюжетний потенціал для фантастичної літератури, - вважають письменники-фантасти Наталія Щерба і Володимир Єшкілєв - учасники круглого столу «Франківська фантастика», що відбувся 11 червня в івано-франківському кафе «Хрущ на Вежі». З їх слів, Карпати – це містичні гори, остання, за висловом В.Єшкілєва, територія в Європі, де збереглися відьмацькі традиції, що відкриває «фантастичні можливості написання фантастики».


В той же час, цей жанр літератури сьогодні мало розвинений в регіоні. На думку письменників, це зумовлено двома причинами: спадком радянських часів і засиллям фантастофобів. Багато сучасних галицьких літераторів досі продовжують вважати фантастику літературою другого сорту, віддаючи перевагу творам національно-визвольного змісту. Як наслідок, центр української фантастичної літератури сьогодні зміщено на схід, до Харкова, де оформилась ціла плеяда визнаних в Україні та далеко за її межами авторів, а премія «Золотий Кадуцей» місцевого Міжнародного фестивалю наукової фантастики «Зоряний міст» давно вже за значимістю перевершила відповідні російські нагороди.

Поряд з цим, - вважають учасники заходу, - в Україні недостатньо розвинена інфраструктура книговидання та книгорозповсюдження. Внаслідок цього гонорари за видання авторських творів в Росії у 8 – 12 разів вищі, ніж в Україні, а більшість українських письменників видає свої книжки у Москві. «За це, - зазначив В.Єшкілєв, - нас досі вважають папуасами»

Тим не менш, прикарпатські фантасти вважають, що виправити ситуацію можливо. Вже сьогодні вони розглядають можливість розбудови третього східноєвропейського, поруч з московським та харківським, центру фантастики саме в Івано-Франківську, де є давні літературні традиції. «За основу, - переконана Н.Щерба, - слід взяти карпатську легенду». Першим кроком до створення такого центру, на думку учасників круглого столу, має стати заснування в Івано-Франківську часопису наукової фантастики, в якому молоді місцеві письменники змогли б друкувати свої на початках оповідання. Ідею створення такого видання поряд з письменниками підтримали функціонери фундації «Цинамоновий Хрущ» Олег Головеньский та Володимир Швадчак. Вони ж виступили з ініціативою запровадження премій для журналістів електронних і друкованих змін за кращі статті і сюжети на фантастичну тематику.

Автор: Сергій БІЛИЙ