друкувати


Івано-Франківські опозиціонери таки «вродили» Комітет захисту України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-12 02:00:28

Комітет захисту України, про формування якого в області говорилось вже більш як півтора місяці, нарешті створили. Збори потенційних його учасників – представників політичних партій та громадських організацій опозиційного спрямування – пройшли 10 червня в приміщенні Івано-Франківської «Просвіти».


Взяти участь у зборах і підписати декларацію про заснування Обласного народного комітету захисту України зголосились представники обласних організацій Блоку Юлії Тимошенко, Української республіканської партії, Європейської партії, ВО «Свобода», ВО «Тризуб» ім. С.Бандери, Організації українських націоналістів (мельниківської), ВУТ «Просвіта», Спілки офіцерів України, Всеукраїнської ради ветеранів, козацьких організацій, Союзу українок. Крім того, на збори прибули голови обласних структур Національної спілки журналістів України Василь Назарчук та Національної спілки письменників України Євген Баран, журналіст і письменник Ярослав Ткачівський, представники наукових кіл, екс-депутати та екс-керівники обласної влади Дмитро Захарук та Степан Волковецький, а також Олександра Мечева. Щодо останньої так і залишилось незрозумілим, чи представляла вона обласну організацію УРП «Собор», а чи прибула за власною ініціативою як приватна особа.

Невідомо, що спонукало опозиціонерів місцевого пошибу створити Комітет лише тепер: чи то Степану Волковецькому і очолюваній ним «Просвіті» раптом захотілось погратись у владу, чи то до Дмитра Шлемка і очолюваного ним обласного БЮТу раптом дійшло, що до проголошеного ним об’єднання опозиційних сил ніхто не приєднається, допоки там відкрито домінуватиме ВО «Батьківщина». Тож скидалось на те, що ініціативу в керівництві Комітетом перехопили старі «корифеї» руйнування радянської влади – Степан Волковецький і Дмитро Захарук.

Під час їх виступів, а також подальшого обговорення багато було сказано вже заїжджених фраз про загрозу українській державності, про політичну окупацію України, якої досі ще світ не бачив, про знущання антиукраїнських сил над нашим народом і про роз’єднаність «справжніх патріотів». Договорились навіть до того, що слід вивчати сімейний стан українських заробітчан (вочевидь новостворений комітет повинен перетворитись на такий собі новітній КДБ) та що настала пора змінити статтю 1 Конституції України і не будувати соціальну державу і громадянське суспільство, як це в ній закріплено, а проголосити Україну державою національною. Вочевидь, передбачаючи подібну ахінею, організатори заходу свідомо не запросили для участі в ньому представників засобів масової інформації, на чому було окремо наголошено під час зібрання. Окремих журналістів навіть намагались не пустити до зали засідань. Мовляв, наступного дня відбудеться прес-конференція, на якій панам журналістам подадуть «вилизану» з точки зору політдоцільності інформацію. Втім, новітні «комітетники» з цим вилизуванням відверто перестарались, оскільки новоспечений «вождь опозиції» С.Волковецький розпочав прес-конференцію з лекції про те, як журналістам слід писати про опозицію. Ну що ж? Свобода слова, як то кажуть, рулить…

Та повернімося до самих зборів. Після «короткого» (всього сім виступаючих) обговорення перейшли до підписання декларації. Підписали начебто усі. Лише Д.Шлемко разом з соратниками по партії, а їх фракція відносно інших виявилась досить чисельною – 5 осіб, залишався сидіти на своєму місці і на людях нічого не підписував. Щоправда, поговорювали, що перед початком засідання Дмитро Васильович мав досить тривалу розмову «при зачинених дверях» з С.Волковецьким та Д.Захаруком. Напевно, саме там вирішувався формат нового об’єднання, розподіл ролей в ньому і підписання головного документу…

Автор: Сергій БІЛИЙ