друкувати


25 мільйонів українців мають хвороби серця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 04:45:43

В Україні 25 мільйонів людей хворіє на серцево-судинні захворювання. Серед найбільш поширених – артеріальна гіпертонія, ішемічна хвороба серця та аритмія.

Про це повідомив президент Асоціації кардіологів України, директор Національного наукового центру „Інститут кардіології імені академіка Стражеска" Володимир Коваленко.

За його словами, аритмія становить близько 3% серед дорослого населення.

"Саме з аритмії розвивається серцева недостатність, виникають гострі порушення кровообігу. Близько 20-25% інсультів розвиваються на фоні порушення ритму серця, тому запобігання і лікування аритмії має надзвичайно велике значення", - наголосив Коваленко.

Він звернув увагу на проблеми, що існують у цій галузі, зокрема на пізнє виявлення цієї патології.

"Першою і основною проблемою у нашій державі є проблема, як виявляти аритмії. На жаль, дуже багато людей ходить з порушеннями ритму серця і не звертають уваги на такі стани. Це пов'язано з тим, що багато порушень серця пацієнт може і не відчувати", - зазначив Коваленко.

У свою чергу академік АМНУ, ректор Дніпропетровської державної медичної академії професор Георгій Дзяк наголосив, що серцево-судинні захворювання в Україні займають перше місце за інвалідністю та летальністю, а також призводять до зниження якості життя хворих.

Дзяк, підкресливши, що основні чинники ризику серцево-судинних хвороб - це алкоголь, наркотики, куріння та ожиріння.

Зазначимо, щорічно у світі через серцево-судинні хвороби помирає 17,5 млн. осіб. За прогнозами вчених, ця кількість до 2020 року зросте до 20 млн., а до 2030 – до 24 млн.

В Україні найпоширенішою серцево-судинною хворобою є артеріальна гіпертензія, яка спостерігається у 30% дорослого населення країни. Показник смертності через серцеві хвороби в Україні сягає 64% і є чи не найвищим у світі (європейські показники – 27%). Водночас Україна у 15 разів відстає від Європи за кількістю кардіологічних центрів.

За статистикою, щороку в нашій країні реєструють майже 50 тис. випадків інфаркту міокарда, 100-120 тис. інсультів, понад 3500 випадків вроджених вад серця.

Джерело: ТСН.ua