друкувати


І малим потічкам потрібні міцні береги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 11:30:16

Мій співрозмовник, Роман Єремій, начальник Коломийського міжрайонного управління водного господарства, депутат районної ради двох демократичних скликань, народився 1961 року в селі Нижня Велесниція.

Навчався в Отинійській ЗОШ, служив в армії, закінчив Рівненський інститут водного господарства, здобув фах інженера-гідротехніка. Трудову біографію розпочав на ВАТ «Отинійська ПМК-150», де за 27 років пройшов усі щаблі професійного зростання: від нівелювальника, майстра, виконроба — до директора підприємства. У 2009-му Роман Романович переходить в Івано-Франківський облводгосп на посаду інженера відділу експлуатації, а вже в лютому 2010-го повертається в Коломию і очолює управління водного господарства. Нещодавно працівники цієї галузі відсвяткували своє професійне свято. Як воно відбулося на Коломийщині — з цього починаємо розмову з паном Єремієм.

— Колектив зібрався в актовому залі управління, а це на вул. Шарлая, 34. До нас приїхали поважні гості — наш безпосередній керівник облводгоспу Дмитро Гринишин, т. в. о. заступника голови райдержадміністрації Леся Білищак, які вручили грамоти, підкріплені грошовими преміями. Побували наші працівники на обласних урочистостях і звідти теж повернулися з відзнаками.

— Чи великий у Вас колектив, якою господаркою опікуєтеся?

— Обслуговуючий персонал — понад сто осіб. Зона, закріплена за нами, охоплює шість районів. Окрім Коломийського, це — Снятинський, Городенківський, Косівський, Тлумацький, Верховинський. Опікуємося вісьмома міжгосподарськими меліоративними системами на площі 15.539 га, 79.931 км берегозахісних дамб, 167,7 км відкритої сітки каналів, 79 гідротехнічними та 128 русловими спорудами. Наше завдання — підтримувати усю цю господарку в належному стані. Для цього маємо в розпорядженні три екскаватори, п’ять вантажівок, три бульдозери, автогрейдер. З цією технікою можна робити профілактику, а ось на випадок надзвичайних ситуацій годилося б поновіша.

— Затяжні травневі дощі вже встигли наробити лиха. Як діє ваша служба у таких надзвичайних ситуаціях?

— Від дощів піднявся рівень води у малих річках. Досвід показує, що треба і їх брати до уваги, вчасно розчищу вати від чагарників, поглиблювати русло. У нас працює диспетчерсько-аналітичний центр, куди з кожних районів надходять дані про рівень води в річках. У разі необхідності задіюємо техніку, маємо аварійний запас матеріалів — камінь, збірні металоконструкції.

— На яких об’єктах працюєте зараз?

— Виконуємо першочергові й планові завдання. Розчищаємо канал на міжгосподарській системі «Ворона» у селищі Отинія, проводимо укріплення берега на річці Прут у Воскресинцях. Розпочато роботу з берегоукріплення у Нижньому Вербіжі, відновлюємо пішохідний підхід до кладки у Воскресинцях.

— І, наостанок, поділіться інформацією для тих, хто хотів би здобувати відповідну освіту, щоб працювати в управлінні водного господарства.

— Фахівців готує Національний університет водного господарства за спеціальностями: економіка підприємства, підйомно-транспортні, будівельні, дорожні, меліоративні машини і обладнання, гідротехнічне будівництво, водопостачання та водовідведення, гідромеліорація, облік і аудит. Наше управління є одним із замовників підготовки спеціалістів, тож випускники матимуть гарантоване місце праці. Кого цікавлять питання вступу, зайнятості, хто хотів би познайомитися зі специфікою нашої роботи, нехай звертається в управління.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело: Газета «Вільний Голос»