друкувати


М.Азаров: Уряд і НБУ докладуть всіх зусиль, щоб курс гривні залишався стабільним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 10:00:36

Прем'єр-міністр України Микола Азаров пообіцяв, що "чорних днів" більше не буде.

Він зазначив, що за три місяці, які працює новий Кабінет Міністрів, вдалося навести порядок у державному управлінні та фінансах, що вже дає позитивні результати в економіці.

Зокрема, за словами прем'єра, стабілізовано платіжний баланс України, золотовалютні резерви збільшилися на 2 млрд. дол., почалося зростання промислового виробництва. А реальний дефіцит бюджету набагато нижчий запланованого: за 5 місяців поточного року він становить 1,4% від ВВП.

На переконання Азарова, державний борг України зараз знаходиться на безпечному рівні, хоча попереднім урядом було збільшено з 10% до 32% від ВВП.

"Я не розумію політику, яку проводив попередній уряд. Як можна залучати короткострокові кредити на шість-дев'ять місяців під 30%? Це повна залежність від запозичень і бездумність. А ще й примусу підприємств до дорогих кредитах, адже хто займе підприємству дешевше уряду? Ми будемо виходити на ринок запозичень тільки коли буде сприятлива ситуація і будемо залучати кредити виключно на тривалий термін і на вигідних для нас умовах ", - сказав він.

 Азаров також повідомив, що перед урядом поставлено завдання: протягом двох років вийти на докризовий рівень ВВП.

Крім того, за його словами, Кабмін має намір активізувати роботу з підвищення купівельної спроможності громадян, що є пусковим механізмом для відновлення вітчизняного виробництва.

"Населення почало більше грошей вкладати в наші банки. Це, з одного боку, говорить про те, що повертається довіра до банків, а з іншого - що люди ще пам'ятають про кризу, який був, і бояться витрачати кошти, які в них з'явилися" , - заявив Азаров, наголосивши, що "чорних днів" більше не буде.

Прем'єр-міністр також запевнив журналістів, що уряд і НБУ докладуть всіх зусиль, щоб курс гривні залишався стабільним.

Джерело: ТСН.ua