друкувати


Австрійці вважають Україну важливим європейським партнером

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 03:00:44

Група з 22 представників місцевого самоврядування Австрії відвідала сьогодні Івано-Франківськ. Мери міст, їх заступники, депутати міських та районних рад, переважно з федеральних земель Відень та Грац, а саме: міст Відень, Траіскірхен, Містельбах, Пфлах, Грац, Гунтраумедорф, Шьонабрун, Інсбрук та інших – прибули в Україну в рамках локального політичного навчального проекту «Україна як майбутній європейський партнер» з ініціативи Політичної академії Австрійської народної партії.

В ході зустрічі з керівництвом міста, в якій крім мера обласного центру Віктора Анушкевичуса, взяли участь заступник міського голови Зінаїда Федорук, начальник управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Роман Білик, керівники міського дозвільного центру Руслан Панасик та директор ДКП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігор Прокопів, зарубіжних гостей було ознайомлено з економічним та інвестиційним потенціалом міста, його рекреаційними можливості та планами перспективного розвитку.

Іноземні депутати відзначили необхідність вивчення досвіду розвитку місцевого самоврядування в різних країнах для вироблення найбільш ефективних механізмів керування населеними пунктами. Як повідомив голова австрійської делегації Крістіан Пасcін – член районної ради Відня – подібного роду дослідженнями займається спеціальна Академія при об’єднанні депутатів місцевих рад Австрії. Вказана установа спеціалізується на вивченні розвитку самоврядування в країнах, що нещодавно вступили до ЄС та країнах, що прагнуть потрапити до євро спільноти. Об’єктом таких досліджень в цьому році стала і Україна. І хоча проект і називається «Україна як майбутній європейський партнер», de facto Україна вже є європейським партнером і при тому дуже важливим партнером.

Під час зустрічі австрійських депутатів найбільше цікавили питання розвитку харчової промисловості в Івано-Франківську, збереження екології, порядок і проблемні питання вкладання інвестицій в економіку міста.

Заслуговує на увагу той факт, що на відміну від чиновників і депутатів міської влади Івано-Франківська, від вигляд австрійських гостей не був підкреслено бюрократичним. Вони радше справляли враження таких собі пенсіонерів-туристів, що прибули на землі, полишені колись їх предками, щоб пофотографуватись на фоні пам’яток архітектури часів «бабусі Австрії».

Крім Івано-Франківська, іноземні депутати відвідали також Київ та Львів. В подальшому їх дорога лежить на Чернівці та Тернопіль.

Автор: Сергій БІЛИЙ