друкувати


Тризуб на Говерлі халтурно змайстрували і сувора природа Карпат доконала його

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-10 03:30:57

Мармуровий тризуб на Говерлі впав після того, як поруч з ним намагалася сфотографуватися киянка Оксана Демиденко.

Як повідомило видання "Сегодня", НП з 21-річною Оксаною Демиденко сталося на травневі свята. "8 травня ми з друзями пішли на екскурсію на Говерлу. Вирішили сфотографуватися біля тризубця. Я стала біля нього, легенько обійняла і далі нічого не пам'ятаю - втратила свідомість. Коли опритомніла, руки і голова вже були забинтовані, - розповіла дівчина. - Друзі доставили мене в яремчанську міськлікарню, там мені зашили рани і сказали, що у мене струс мозку. У лікарні я провела три дні. Потім за мною приїхали батьки і забрали додому в Київ".

У відділенні хірургії яремчанської лікарні чергова медсестра, звіривши дані за реєстраційним журналом, підтвердила, що з 8 по 10 травня у них на лікуванні знаходилася пацієнтка Оксана Демиденко.

Друзі Оксани, які були з нею на Говерлі, розповіли, як усе було. "Оксана навіть скрикнути не встигла! Тризубець просто рухнув їй на голову, і вона впала як підкошена. Ми кинулися до неї, почали приводити до тями. Поруч перебувала інша група туристів, серед них був лікар - він надав Оксані першу допомогу. До лікарні вона дійшла з нашою допомогою своїми ногами", - розповів друг постраждалої Стефан Стасенко.

У міліції, дізнавшись про новий поворот історії з тризубцем, запевнили, що дівчину ніхто не звинувачуватиме в руйнуванні держсимволу. Як зазначив начальник прес-центру івано-франківської облміліції Василь Гультайчук, тризубець просто халтурно змайстрували, і сувора природа Карпат доконала його.

За його словами, таких висновків дійшла комісія з міліції, СБУ, прокуратури та спеціалістів-інженерів, що зійшли на Говерлу для проведення слідства. "Ушкоджень, які говорили б про навмисне руйнування скульптури, немає. На тризубці є дрібні тріщини, через які він може і далі кришитися", - зазначив він.


Нагадаємо, скульптурна композиція "Тризуб" була встановлена на Говерлі два роки тому до 18-річчя проголошення Декларації про Державний суверенітет України.

Нещодавно ЗМІ поширили інформацію про пошкодження "Тризуба" на Говерлі невідомими вандалами.

Втім, слідчо-оперативна група 8 червня, оглянувши тризуб, не підтвердила її зруйнування вандалами. За висновком слідства, винний "агресивно-атмосферний вплив гір".

Джерело: ТСН.ua