друкувати


Комуністи не підтримують проголошені президентом наміри в економічній і соціальній сферах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-09 12:30:46

Пакет економічних реформ, запропонований президентом Віктором Януковичем, може призвести до конфлікту у середині коаліції.

Представники фракції Компартії вже заявили, що не підтримують проголошені президентом наміри в економічній і соціальній сферах.

А в адміністрації президента кажуть, що розгляд проектів законів у Верховній Раді може стати найбільшим випробуванням для пропрезидентської більшості, але прогнозують, що це випробування буде подолане.

Бі-Бі-Сі спілкувалася про це із представницею фракції комуністів Катериною Самойлик.

Бі-Бі-Сі: Чи підтримуватиме ваша фракція законопроекти, запропоновані урядом і президентом, які входять до пакету реформ?

К. Самойлик: Ми ніколи в житті не голосуватимемо за законопроекти і за програму, яка буде стосуватися підвищення пенсійного віку, обмеження соціальних прав громадян. Цього, звичайно, ніколи не буде. І тому якщо нам не вдастся переконати партнерів по коаліції у недоцільності таких змін, ми підемо в опозицію. Нам не звикати. Це означає, що ми можемо вийти з коаліції. Але це не означає, що від цього одержить плюси Партія регіонів. Бо як вона може одержати плюси, якщо обмежуватимуться соціальні гарантії громадян? Що, від цього будуть плюси? Звичайно, ні! Попереду – місцеві вибори, на які йде і Партія регіонів.

Бі-Бі-Сі: У пакеті реформ передбачено суттєві зміни, пов’язані із земельними питаннями. Зокрема, створення повноцінного ринку землі, тобто, фактично йдеться про скасування мораторію на продаж землі. Ваша позиція?

К. Самойлик: Наша позиція залишається незмінною. Ми – за мораторій на продаж землі, за продовження мораторію на продаж землі. Що стосується ринку землі, то не ринок землі нам потрібний. Нам сьогодні потрібна потужна підтримка аграрного сектору. Скажіть, будь ласка, де в нас є потужні підприємці? Немає! Де в нас є потужні машино-тракторні станції, які б могли обробити землю? Немає! Де в нас є потужна підтримка нашого вітчизняного товаровиробника сільськогосподарського машинобудування? Немає! Ось з чого треба починати. Якщо з цього почнемо, тоді буде у нас ринок землі. А просто все розпродати – та ми вже йдемо 20 років цим шляхом. Що від цього маємо? Нічого не маємо!

Бі-Бі-Сі: Якщо ви вийдете із коаліції, вона фактично перестане існувати?

К. Самойлик: Зараз приєднуються до коаліції депутати із блоку Юлії Тимошенко. Кожного засідання один-два-три депутати переходять. Але все одно у коаліції не набирається 300 голосів. А мета – це якраз мати 300, конституційну більшість - для того, щоб змінити Конституцію, для того, щоб підсилити президентську гілку влади. Але чи потрібно це сьогодні? Ні! Сьогодні потрібна підтримка вітчизняного товаровиробника, сьогодні треба вирішення соціальних проблем, ось що сьогодні потрібно державі. А просто зробити царя-батюшку, багато розуму для цього не потрібно.

Джерело: BBC Ukrainian