друкувати


Україна і Польща дружать здавна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-08 12:48:58

Україна і Польща дружать здавна. Дві слов'янські країни, мов сестри, увібрали в себе любов та взаєморозуміння. Співпраця між Коломийським районом та Кутновський повітом (Польща) зародилася давно, започаткував її голова Коломийської державної районної адміністрації Михайло Негрич 2003 року.

З метою обміну досвідом в різних галузях продовжувалися взаємовідносини та офіційні візити. Тож діти з сіл Глибока, Турка і Підгайчики Коломийського району на запрошення польської влади перебували у Польщі 10 днів, а на Різдвяні свята польські діти колядували і смакували кутею з мешканцями Коломийщини.

Згодом делегація у складі учасників спортивних змагань приїхала до Коломийського району, аби взяти участь у спортивних змаганнях, і, зрозуміло, футбольні команди Коломийського району з сіл Матіївці, Лісного Хлібичина та Печеніжина побували в м.Кутно.

І, нарешті, неповторні аматори та учасники художньої самодіяльності району зачаровували поляків українською піснею. Тож, у серпні цього року, на запрошення керівників району, Коломийщина гостинно зустрічатиме аматорів з Польщі.

У п'ятницю, 4 червня 2010 року, до Коломийського району завітала польська делегація у складі старости повіту Дороти Дабровської, депутата ради, члена виконкому Єжи Павлака, керуючої справами повітової ради Магдалени Шумінської, голови ради ветеранів Йозефа Стокі, заступника голови ради підприємців Анжея Брилки, заступника президента фірми "Ротекс" Маржени Мадлінської, представника філії "Ротекс" на Україні Генрі Дюрака, представника прес-служби Аркадіуша Копачинського та підприємця Ярослава Домбровського.

Представники польської влади (Кутновський повіт) прибули до Коломийського району з метою налагодження співпраці в деревообробній та туристичній галузях, а в неділю, 6 червня 2010 року, зустрілися з підприємцями району, працівниками райдержадміністрації та депутатами районної ради в залі засідань Коломийської райдержадміністрації.

Привітав запрошених голова Коломийської районної ради Дмитро Неміш. Він подякував високим гостям за непростий візит і висловив сподівання, що дружба і співпраця міцнішатимуть між Польщею та Україною та принесуть добрі плоди.

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич теж засвідчив щиру повагу представникам польської делегації, зазначивши, що районна влада високо цінує можливість взаємовигідних відносин, які склалися між Коломийським районом та Кутновським повітом, адже район відноситься до інвестиційно-привабливих районів в області і складається з 83 населених пунктів, де проживає понад 104 тисячі населення. На сьогодні в районі є позитивні результати щодо застосування вітчизняного та іноземного капіталу. Найпотужніші з них – спільне українсько-угорське товариство з обмеженою відповідальність "АБО-МІКС", нафтогазова компанія "Дельта", українсько-австрійське підприємство "AVE-Коломия".

Мала слово й староста повіту Дорота Дабровська, яка, зокрема, у своєму виступі підкреслила, що особливе значення має приїзд молоді, обмін традиціями і звичаями, адже для кожного народу є вкрай важливо виховання молоді. Поляки також зачаровані районними концертами. Підприємців цікавили питання механізму дії позики в банках Польщі та України для ведення підприємницької діяльності та загалом банківська система. Вони обмінялися думками й пропозиціями.

Голова райдержадміністрації Михайло Негрич і голова районної ради Дмитро Неміш вручили гостям сувеніри. Того дня учасники делегації взяли участь у міськрайонному святі української пісні.


Джерело: Прес-служба Коломийської РДА