друкувати


Дні майстрів народної творчості відзначають на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-08 07:30:59

Дні майстрів народної творчості відзначають на Прикарпатті. Виставка заслуженої майстрині Євгенії Геник з Косівщини презентує одразу три жанри декоративно-прикладного мистецтва - вишивку, ткацтво та бісероплетіння.

Та чи не найяскравіше у цьому розмаїті майстерності - вишивання. Ним пані Євгенія захоплюється з глибокого дитинства - вже понад 7 десятків років. До експозиції потрапило близько півсотні одних лише рушників, 42 з яких - вишивані. Пані Євгенія оздоблює полотно як автентичними візерунками, так і тематичними барвами та орнаментами. Жовто-блакитна "Україна", червоно-чорна "Пам'ять про УПА", помаранчева згадка про Майдан, небесно-блакитні "Волошки" - так називає свої обруси майстриня. Її роботи знають в Україні і далеко за кордоном.

Іноземні туристи, які приїжджають на Прикарпаття у пошуках шедеврів автентики, розповідає власниця художнього салону з Коломиї, неабияк цікавляться роботами Євгенії Геник. На черговій персональній виставці Євгенії Геник, яким майстриня уже втратила лік, представлені також оздоблені вишивкою напірники, доріжки й портьєри, ткане вбрання і запаски, а ще - гуцульські головні убори та прикраси з бісеру.

Джерело: Радіо «Західний полюс»