друкувати


Часто звертаються громадяни за роз’ясненням права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-08 12:15:01

На «гарячий» телефон 3-11-52 головного управління Пенсійного фонду України в області часто звертаються громадяни за роз’ясненням права на пенсію у зв’язку з втратою годувальника. Консультацію дає заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в області – начальник управління пенсійного забезпечення Роман Берчак.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні (крім неповнолітніх дітей), за наявності у годувальника на день смерті страхового стажу, який був би йому необхідний при призначенні пенсії по інвалідності. Якщо годувальнику на день смерті виповнилося 23 роки включно, необхідно 2 роки страхового стажу, від 24 років до 26 років включно – 3 роки, від 27 років до 31 року включно – 4 роки, від 32 років і старших – 5 років. Для обчислення розміру пенсії до страхового стажу додається період з дня смерті годувальника до досягнення ним загальновстановленого пенсійного віку. Заробіток обчислюється за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року та за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

З 01.04.2010 року мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника встановлено Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», що становить на одного утриманця 706,00 грн., або 100 % від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, на двох 847,20 грн., (120 %), на трьох і більше – 1059,00 грн. (150 %). Відповідно, при зміні прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, змінюватиметься і мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Пенсія розподіляється між утриманцями рівними частками.

Дітям - круглим сиротам пенсія призначається з урахуванням страхового стажу обох батьків і виплачується до досягнення ними 23 років незалежно від факту працевлаштування чи навчання. Іншим дітям, у тому числі напівсиротам, пенсія виплачується до досягнення ними 18 років і може продовжитись за умови стаціонарного навчання у вищих чи середніх навчальних закладах.

Джерело: Головне управління пенсійного фонду в Івано-Франківській області