друкувати


Парламентська коаліція повільно, але впевнено збільшує свою чисельність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-07 10:00:26

Парламентська коаліція повільно, але впевнено збільшує свою чисельність. Для того, щоб без особливих проблем змінювати Конституцію, «більшовикам» не вистачає лише 50 голосів.

На сьогодні коаліція налічує 250 парламентарів. Загалом до її лав перейшло вже 26 депутатів.

Депутат із опозиції Ольга Боднар не виключає, що вже невдовзі більшість може стати конституційною.

«Це конституційне рішення чудово-телефонного права. Телефонним правом і коаліція у нас на сьогодні сформована, – молотком, пряником, чим завгодно. Будуть продовжувати, поки пряники не закінчаться. Я думаю, що саме таким чином вони намагаються забезпечити собі можливість внесення змін до Конституції будь-яким шляхом», – вважає депутат.

У Партії регіонів стверджують що не збираються збільшувати коаліцію прискореними темпами. Про конституційну більшість у 300 голосів, на думку депутата-регіонала Олександра Стояна, взагалі ще зарано говорити.

«Я думаю, ще десь чоловік 10–15, не більше, ввійде до коаліції. Тому що всі інші – це ті, хто залишиться в різних опозиціях. Якщо виникнуть якісь питання, пов’язані зі змінами до Конституції, то не обов’язково мати коаліцію, яка буде називатися «конституційна більшість». Якщо це буде збігатися з інтересами різних політичних сил, то можна голосувати більше ніж 300 голосами», – каже він.

Реформи як камінь спотикання для коаліції

Наразі збоїв у роботі коаліції не спостерігається, тому немає критичної необхідності активно нарощувати так звану «коаліцію тушок», вважає політолог Вадим Карасьов.

«Думаю, цей процес буде поступово робитися, без такого фанатизму. Навіть якщо комуністи зможуть протестувати проти деяких рішень, можна завжди грати з Литвином, або, якщо не Литвин, то з комуністами. Вже не кажучи про те, що можна завжди підстраховуватись голосами членів коаліції, які орієнтуються на Партію регіонів», – вважає політолог.

Проте каменем спотикання для злагодженої роботи коаліції може стати пакет реформ, запропонований Партією регіонів, заявив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін.

За його словами, складним для дискусій між регіоналами та комуністами будуть питання пенсійної реформи, тарифів на комунальні послуги та припинення дії мораторію на продаж землі.

Автор: Валентина АКСЬОНОВА
Джерело: Радіо Свобода