друкувати


Кулінарія теж є самобутньою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-04 06:00:11

У готелі «Надія» в Івано-Франківську відбувся семінар на тему вступу області до Європейської мережі кулінарної спадщини. Семінар проводила туристична асоціація Івано-Франківщини спільно з головним управлінням з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій облдержадміністрації. Для проведення семінару були запрошені Ян Хансон, координатор Європейської мережі кулінарної спадщини; Ігор Марек Гутнікевич, директор Бюро якості і регіональних марок Маршалковського уряду Вармінсько-Мазурського воєводства в Ольштині, представник Європейської мережі кулінарної спадщини у Польщі; Вайда Харсон, АВ «Teminis turizmas».

Європейська мережа рагіональної кулінарної спадщини об’єднує понад 300 підприємств та організацій з 20 регіонів Європи, вона створена для співпраці між регіонами і підприємствами, які бажають покращити продукти харчування у всій Європі шляхом використання натуральної місцевої сировини, без штучних домішок, обмеження їх промислового виробництва. Особливістю мережі є саме членство регіону, а регіон, у свою чергу, залучає підприємства.

Цілі мережі: збільшення можливостей окремих підприємств; інтенсивний обмін знаннями між учасниками та підприємствами; рекламування регіональних продуктів харчування та регіонів-учасників.

Вибрані переробні підприємства та заклади ресторанного господарства займаються виробництвом продукції, яка підкреслює їхню регіональну ідентичність та самобутність (приналежність до даного регіону). Підприємства мають дотримуватись норм, за якими продукти харчування повинні бути визнані такими, які відповідають найвищій якості і відповідати національним традиціям регіону.

Членство у Мережі кулінарної спадщини дозволить:

широко презентувати та рекламувати область в Європі (інвестиційний, туристичний та промисловий аспект);

створити ринок місцевої та регіональної продукції, відомої по всій Європі;

збільшити експорт продукції місцевого виробництва (відповідність європейським стандартам та відповідна сертифікація);

розширити асортимент продуктів харчування, вироблених з місцевої натуральної сировини;

брати участь у проектах, спрямованих на підвищення кваліфікації спеціалістів сфер виробництва та обслуговування;

здійснювати спільні проекти за дофінансування Європейської Комісії в рамках Європейської програми, які націлені на розв’язання проблем у ресторанному господарстві та переробній промисловості.

Коломийщину на семінарі представляли готельно-ресторанний комплекс «Вербіж», колиба «У вуйка Василя», садиба зеленого туризму «Княжий Град». Під час семінару порушувалося питання про проведення фестивалю «Яблуневий Спас» у селі Спас, в рамках якого варто організувати виставку екологічно чистих продуктів.

Автор: Петро ЦІБІЙ, методист центу КОР і НТ відділу культури і туризму РДА
Джерело: Газета «Вільний Голос»