друкувати


Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-04 03:45:20

Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв у рот першу в житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому заважають запаморочення й нудота, а часом і ще неприємніші відчуття: інтенсивне слиновиділення, шум та біль у голові, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання, пронос. У тяжких випадках людина непритомніє. Поступово організм пристосовується до нікотину і куріння не викликає таких неприємних відчуттів. Хоча отруєння організму триває.

Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином. До складу тютюнового диму входить майже 30 отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ та інші.

Тютюновий дим, який вдихає курець, насамперед потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім — у трахею та легені. Дим подразнює слизову оболонку гортані, розвивається запалення голосових зв’язок, вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу, що особливо помітно в молодих жінок.

Звичка палити є не просто шкідливою, а смертельно небезпечною: 85—95% раку легенів та гортані припадає на тих, хто палить, 30% раку грудної залози — теж у курців. 10% хвороб припадає на пасивних курців. Щорічно через паління в Україні помирає 100—110 тисяч осіб.

Нині ми не можемо говорити про куріння молоді як про невинні пустощі, адже близько восьми із десяти підлітків, які пробують маріхуану, першочергово сформували саме тютюнову залежність.

Куріння — соціальне лихо. Через нерозуміння, сліпе наслідування людина спочатку робить одну затяжку, викурює одну сигарету, а потім тягнеться до пачки знову і знову. І так куріння стає звичкою, якої позбутися непросто. Отож, краще не починати.

Автор: О. ПЕЛЕХ, лікар-нарколог обласного наркодиспансеру
Джерело: Газета «Вільний Голос»