друкувати


Пережити випускний: Дівчата завжди батькам обходяться дорожче

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-03 02:30:14

Хвилювання, стреси, клопоти, сльози та врешті відзначення однієї з найважливіших подій у житті кожного — випускного — залишилися позаду. Свято, підготовка до якого почалася ще на початку навчального року, промайнуло як одна мить. А взявши в руки атестат про середню освіту, остаточно усвідомлюєш — твоя дитина вже на порозі дорослого життя.

Жодний захід не збирає в обласному центрі стільки рівнян, як випускний вечір. Проводжають колишніх одинадцятикласників у самостійне “плавання” не лише батьки, рідні та педагоги, а й тисячі мешканців обласного центру, діти чи внуки яких торік або декілька років тому крокували рідним містом.

Вбрання цьогорічного випускного можна окреслити одним словом — практичність. Звичайно, що зустрічалися поодинокі бальні плаття, але це швидше вже було винятком із правил. Оригінальністю вирізнялися і деякі сукні одинадцятикласниць. А кольорова гама більше тяжіла до темних відтінків (особливо багато було синього вбрання). Традиційні колись білі, рожеві та голубі плаття відходять у минуле. Втім, чим елітніший навчальний заклад — тим вишуканіше вбрання. Та й їхні випускники — ліцеїсти, гімназисти — гордо йшли першими у колоні центральною вулицею Рівного (до речі, забігаючи наперед, сума, яку збирали у таких закладах на випускний, була чи не вдвічі вищою, ніж у звичайних школах — авт.).

Шкода лише було дивитися на випускниць, які, не маючи навиків носіння взуття на високих підборах, ледь переставляли ноги, бо по-іншому це назвати важко... А вистояти на майдані Незалежності під монотонні промови чиновників деяким видалося не під силу. Тому прагматичніші одразу перевзувалися у змінне взуття.

Витрати на випускницю

Дівчата завжди батькам обходяться дорожче. Адже своїй зовнішності і красі вони приділяють більше уваги, ніж хлопці. Найбільше коштів для випускниці, звичайно, було витрачено на плаття та взуття. Матеріал і пошиття для святкового вбрання обійшлися у 900 грн. Взуття, щоправда, лише на 100 грн дешевше (800 грн). Зачіска — 150 грн, нарощування нігтів — 200 грн, професійний макіяж — 100 грн, дві пари колготок (на випадок непередбачуваних обставин) — 100 грн, візити в солярій заради засмаги — 200 грн. Усього — 2450 грн.

Скільки на школу?

Як би не апелювали чиновники усіх рівнів: “Жодних подарунків учителям і школі, жодних святкувань!”, але за одинадцять років подякувати за ту титанічну працю педагогам варто. Принаймні, школою, де навчалася донька, задоволена цілком. Звичайно, що упродовж навчання вистачало виробничих нюансів і вчителі, які вимагали до себе “уваги” і чекали на візит батьків, щоб підвищити оцінку, теж були. Але велике спасибі педагогам за ті знання, які дали дітям, терпіння і мудрість. А 300 гривень, які збирали “на школу і подарунки” — не така вже й велика сума.

Попереднє замовлення у кафе, де святкували випускний, робилося ще до нового року. Сума з однієї особи — 200 грн. Якщо йшли обоє батьків із дитиною, то відповідно довелося викласти 600 грн.

Додаткові атрибути

Щоб пригадати згодом випускний, без відеозйомки сьогодні не обійтися. Витрати на неї склали 100 грн. Віньєтка обійшлася у 200 грн. На тамаду, музикантів, різноманітні святкові атрибути — 100 грн. Букети квітів улюбленим учителям особисто — 100 грн.
Враховуючи, що відзначати у кафе донька ходила без батьків, то свято випускного для сім'ї “потягнуло” на майже три з половиною тисячі гривень...

Та всі ці витрати — мізер, у порівнянні з тими коштами, які доведеться витратити на здобуття вже тепер вищої освіти. Адже вступити на державну форму навчання пощастить одиницям...

Джерело: Рівненська газета