друкувати


Виховання наших дітей знаходиться в руках телебачення та інтернету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-03 10:00:14

1 червня на круглому столі «Сучасний інформаційний простір і діти: як протистояти небезпекам», експерти зазначили високий вплив телебачення та інтернету на дітей. Тому запропонували заходи спрямовані на захист дітей від шкідливої інформації. Експерт Карітасу України вважає, що варто розвивати як альтернативи у дозвіллі, так й альтернативні дитячі продукти на ТБ.

З нагоди Дня захисту дітей, Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі скликала фахівців на круглий стіл щодо обговорення інформаційної безпеки для підростаючого покоління.

«Виховання наших дітей знаходиться в руках телебачення та інтернету, оскільки 70-80% інформації про навколишній світ діти отримують саме звідти», - наголосив голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький під час виступу на круглому столі.

На зустрічі учасники прийняли резолюцію, в якій йдеться про заходи, спрямовані на протидію інформаційному насильству. Зокрема, звертається увага органів державної виконавчої влади на необхідність відповідного контролю вмісту телепрограм, організації медіаосвіти в Україні для певних вікових категорій населення, включення програми профілактики нехімічних залежностей до переліку заходів Міністерства охорони здоров'я, створення соціальної реклами позитивного змісту.

Національний координатор проекту «Діти вулиці» Карітасу України Зоряна Лукавецька переконана, що варто застосовувати системний підхід. По-перше, державі варто більше підтримувати громадські організації або самооб’єднання молоді, що займаються роботою з дітьми та підлітками. «В Німеччині діють центри дозвілля для дітей, де відвідувачі грають у теніс, футбол, баскетбол або просто спілкуються зі своїми друзями», - додала Зоряна Лукавецька. Українські діти, переважно, просто не мають альтернатив перегляду телевізійних програм та художніх фільмів.
 
Але все рівно дітей повністю не вдасться «відтягнути» від телевізора, переконана пані Лукавецька. Тому потрібно підтримувати виробників дитячих та пізнавальних передач, щоб вони мали корисну  та здорову альтернативу. «Скажімо в Росії вже є достатня кількість телевізійного продукту для дітей, а в Україні його майже немає», - підсумовує фахівець.

Джерело: Карітас України