друкувати


Рак шлунка вважається другою найпоширенішою онкопатологією у світі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-03 01:00:18

Розвиток нових технологій дозволяє сподіватися, що людство незабаром зможе лікувати, а можливо, і запобігати невиліковним недугам сьогодення – таким, як, наприклад, ракові захворювання. Рак шлунка вважається другою найпоширенішою онкопатологією у світі.

Торік у США було виявлено понад 20 тисяч нових випадків захворювання на цю недугу. Ще 10 тисяч людей померли від неї. Не дивлячись на чисельні дослідження, науковці не можуть встановити причин виникнення хвороби, хоча певні закономірності вчені таки помітили. Чоловіки удвічі частіше хворіють за жінок, а найчастіше жертвами раку шлунка у США стають вихідці з країн колишнього Радянського Союзу. Останні дані також вказують, що до групи ризику потрапила американська молодь.

Ґленда Раймер, її сестра Сенді та племінниця Меллорі нарешті наважилися приїхати в Інститут ракових захворювань, щоби допомогти вченим краще дослідити хворобу, яка вразила їх родину.

Говорить учасниця досліджень Сенді Вілкен:

«Наш батько помер у віці 75 років, наш брат у 50 , племінниця також у 50… Це надто рано».

Ось уже кілька поколінь у їх родині страждають і помирають від раку шлунка. Ґленді Раймер повністю вирізали шлунок після того, як у неї виявили родинну хворобу.

Її сестра Сенді та племінниця Меллорі, з огляду на високий ризик, не чекали на смертельний діагноз, і погодилися на гастректомію із запобіжних міркувань.

Науковці роками б’ються над пошуками причин захворювання. Однак відповіді не знаходять. Хоча поступ є. Вчені, наприклад, встановили певну закономірність розвитку хвороби – захворювання найчастіше вражає людей з країн Азії та колишнього Радянського Союзу. Дослідження вказують, що мешканці цих регіонів споживають найбільше консервантів і солону їжу. Не менш важливим фактором є і погане охолодження харчових продуктів.
Деякі дослідження свідчать, що виразки і поліпи шлунка також стимулюють ріст ракових клітин.

Професор Чарльз Ребкін та його колеги з Національного інституту ракових захворювань нещодавно проаналізували дані хвороби за останні 30 років серед американців віком від 25 до 84 років. Їх висновок – рівень захворювання зменшився за винятком однієї групи. Говорить науковець Чарльз Ребкін:

«Найбільшою несподіванкою стало те, що рівень захворювання виявився найвищий серед молодого покоління білих американців. Ми не очікували такого зросту серед цієї групи. Ми переконані, що це є індикатором нового ризику».

Несподівано для себе науковці виявили тривідсотковий зріст раку нижньої частини шлунка, що межує зі стравоходом та оточує його кардіальний отвір. За даними науковців, цей вид рака спричиняє заселення гелікобактерів – інфекції, що викликає гастрит і виразку. Чарльз Ребкін говорить:

«Можливо є новий подразник раку шлунка серед молодих американців, або, можливо, деякі відмінності у цих бактеріях, що викликають це захворювання».

Але допоки вчені шукатимуть відповіді, Меллорі Вілкен налаштована жити нормальним життям. Вона каже: «Хвороба мене не змінить».

Рак шлунка вважається однією із найпоширеніших форм злоякісних пухлин. Щороку від нього помирає щонайменше 800 тисяч людей у світі.

Джерело: Голос Америки