друкувати


Найвеличніша пам'ятка Станіславова - чудотворна ікона матері Божої Ласкавої

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-02 10:30:50

Про найвеличнішу пам'ятку Станіславова - чудотворну ікону матері Божої Ласкавої сьогодні відомо лише одиницям. Фотодокументальні виставка, присвячена їй, має виправити ситуацію - сподіваються у краєзнавчому музеї.

Адже саме заради цієї святині і був збудований свого часу вірменський костел - нині це православна церква. У ньому й зберігалася ікона до 1946 року. І лише нещодавно отець Володимир Вінтонів, перебуваючи на конференції в польському Гданську, віднайшов зниклу святиню. Наразі образ роботи іконописця Домініка, який датується початком 18-го століття, перебуває у гданському костелі Петра І Павла.

Врятовану від більшовицької наруги чудотворну ікону у Польщі презентують як Станиславівську. Під нею, розповідає отець Володимир, є навіть зображення герба нашого міста. Саме там, поруч з оригіналом, освячували й цю точну його копію. Написав ікону художник-реставратор Валерій Твердохліб. Під покровом святині, розповідає художник, який захопився історією написаної ним ікони, місто перебувало близько 2-х сотень років. Окрім її копії представлені унікальні артефакти - срібні воти. Раніше таких вотів, каже Валерій Твердохліб, біля ікони Матері Божої Ласкавої налічувалось близько півтисячі.

Джерело: Радіо «Західний полюс»