друкувати


Спільне підприємство "Газпрому" і "Нафтогазу" може отримати ділянку на шельфі Чорного моря

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-02 06:00:44

Спільне підприємство "Газпрому" і "Нафтогазу України" може отримати в якості одного з активів Підняття Палласа - ділянку на шельфі Чорного моря.

Джерела в Міненерго стверджують, що спільна розробка Палласа дійсно обговорюється. У 2007 році дві компанії вже підписували протокол про наміри по розробці цієї ділянки, але результатів це не принесло.

З 2002 року ліцензія на ділянку шельфу, яка захоплює Підняття Палласа, належить російській компанії "Чорноморнафтогаз". Її акціонери не розкриваються, але хазяїн НЛМК Лісін значиться на сайті Чорноморнафтогазу в якості члена ради директорів, а сама компанія є в списку афільованих осіб НЛМК. Джерела в нафтових компаніях стверджують, що "Чорноморнафтогаз" дійсно є активом Лісіна.

Ліцензія "Чорноморнафтогазу" надає цій компанії право не на розробку ділянки, а тільки на пошук вуглеводнів на Палласі. Витікає вона в 2012 році. Зараз усі необхідні спершу буріння роботи на ділянці проведені, відмічає видання.

Навіть виявивши нафту і газ на Палласі, за нинішнім законодавством "Чорноморнафтогаз" ліцензію на розробку родовищ не отримає. Річ у тому, що вже майже два роки закон про надра дозволяє розробку морських ділянок тільки "Газпрому" і "Роснефти".

Ускладнює ситуацію і те, що територіальна приналежність Підняття Палласа досі не ясна, оскільки Росія і Україна багато років не можуть провести межу в Чорному і Азовському морях. У січні 2010 року Україна видала дозвіл "Нафтогазу" на пошук і видобуток вуглеводнів в межах структури Палласа на північно-східній ділянці шельфу Чорного моря.

Джерело: ТСН.ua