друкувати


В Путилі відзначили традиційне свято виходу на полонини "Полонинська ватра"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-01 05:25:11

Троїсті музики з сопілками, телінками, дримбами, цимбалами, трембітами йшли центральною вулицею Путили – це була святкова хода з нагоди традиційного гуцульського свята виходу на полонини "Полонинська ватра".

Велелюдними вулицями чулися розмови українською, російською, румунською мовами, гуцульська говірка гармонійно доповнювала перемовини гостей свята, що з'їхалися до Путили з усіх куточків України. Кулешею з бринзою, гуслянкою та вурдою частували всіх охочих гостинні путильчани. Ті, хто приїхав сьогодні до Путили, аби "вийти на полонину", мали нагоду відвідати ґаздівські садиби, виставку-продаж сиру, побачити гуцульське весілля, покуштувати страви гуцульської кухні, покататися на підводах, проїхатися туристичними маршрутами, та просто помилуватися неймовірно красивими карпатськими краєвидами, насолодитися чистим гірським повітрям, на один день поринути у світ Гуцульщини.

Гарного погожого недільного дня подивитися справді було на що. На виставці-продажі виробів декоративно-прикладного образотворчого та ужиткового мистецтва Путильщини гості свята зацікавлено розглядали та приміряли вишиті нитками та викладені бісером сорочки, оздоблені трісунками і павами кресані, нашиті кольоровими саф'яном із мідяними і мосяжними капелями і ґудзиками, прикрашеними кольоровою волічкою киптарі. Гуцули – знані майстри різьблення, випалювання та інкрустації по дереву. Тому під час виставки-продажу можна було побачити та придбати різноманітні вироби з дерева - від дерев'яного посуду, призначеного для щоденного використання, до різноманітних плетених меблів та інших виробів. Також були представлені гончарні вироби (кахлі, посуд), зразки художнього ткацтва, килимарства, мідного і срібного литва. Під час святкової програми на центральному стадіоні Путили обрали ватага свята, запалили полонинську ватру, посмакували гуцульською кухнею. У "Полонинській ході" на стадіоні "Карпати" взяли участь обраний ватаг та вершники на конях, прикрашених різнобарвними стрічками та квітами, колона машин, на яких були представлені господарства Путильщини.

З нагоди 47-го культурно-мистецького дійства до путильчан та гостей свята звернувся голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв. Зокрема, він відзначив, що свято виходу на полонини є “найколоритнішим святом Буковини”. Керівник виконавчої влади краю підкреслив, що нинішнє свято саме для полонинників, адже їхня важка праця “конче потрібна, без неї в горах не обійтись”. “Крайова влада, я особисто цінуємо ваш вклад в економіку району і області, – сказав голова облдержадміністрації у своєму вітальному слові під час урочистого відкриття фестивалю. – Водночас, маю сказати: знаю про ваші проблеми, не все державою зроблено, аби полегшити життя горян. Але можу запевнити – зміни на краще відбудуться, і ви цьому станете свідками”. Михайло Папієв побажав полонинниками щасливого літування і благополучного повернення до рідних домівок.

Проведено нагородження передовиків сільського господарства з врученням грамот, грошових винагород та цінних подарунків обласної державної адміністрації, обласної ради, Головного управління агропромислового розвитку. Під час фестивалю свої здобутки на ярмарку представили всі райони області – продукцію сільгосппідприємств, фермерських господарств та харчових переробних підприємств. Головним управлінням агропромислового розвитку обласної державної адміністрації організовано продаж основних продуктів харчування виробниками та підприємствами області за цінами значно нижче ринкових. Так, ТОВ “Продтранс” реалізовував олію, ПП “Писаренко” – крупи в асортименті, ДП “Неполоківецький КХП” – борошно в асортименті, висівки, ТОВ “АСОЛЬ” – цукор, ПП “Чоботар”, ВАТ “Чернівецький хлібокомбінат” – кондитерські та хлібобулочні вироби, ТОВ “АПОЛЛО” – тверді та розсільні сири, масло та інше.

Джерело: www.press.cv.ua