друкувати


Пропаганда здорового способу життя – дієвий спосіб запобігання раку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-01 07:30:10

На Прикарпатті реалізується регіональна програма протиракової боротьби в області на 2010-2011 роки. З цією метою активізовано профілактичні заходи з метою зниження захворюваності населення на злоякісні захворювання, а головне управління охорони здоров’я облдержадміністрації опрацьовує питання щодо виділення з бюджету розвитку 2 млн грн для придбання чотирьох сучасних рентгенологічних апаратів. Про це йдеться в розпорядженні голови обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка від 28 травня ц.р.

Як зазначалося на спільному засіданні колегії облдержадміністрації та Ради з питань соціально-економічного розвитку регіону, боротьби з корупцією та злочинністю 18.05.2010 р., захворюваність та смертність від раку стабільно залишаються високими, ризик їх збільшується у зв’язку з несприятливою ситуацією в країні та значним постарінням населення. Злоякісні новоутворення зумовлюють до 26 відсотків випадків інвалідизації населення, а в перерахунку на 10 тисяч працюючих число первинно визнаних інвалідами з онкологічними захворюваннями становить 9,6.

Значно покращилась матеріально-технічна база обласного онкодиспансеру. Завершено капітальні ремонти структурних підрозділів, здійснено прибудову до корпусу радіологічного відділу для експлуатації гама-терапевтичної установки Cobalt-60F. Введено в експлуатацію магнітно-резонансний томограф, встановлено гама-терапевничну установку Cobalt-60F. Проведено перезарядку джерела іонізуючого випромінювання до гама-терапевтичного апарата на суму 85,0 тис. грн. Крім того, за кошти державного бюджету отримано обладнання на суму понад 9 млн грн, за кошти місцевого бюджету – на суму 166,5 тис. грн.

Однак, залишаються невирішеними ряд матеріально-технічних проблем. Не завершено ремонт в центральному корпусі обласного онкологічного диспансеру. Існує нагальна потреба а придбанні сучасного рентгендіагностичного комплексу, мамографів. Не вистачає інструментарію та сучасного обладнання в операційному блоці.

Довідка. За останні 3 роки пройшла стабілізація показника захворюваності на злоякісні пухлини населення області. Число онкологічно хворих, які перебувають на обліку на початок 2010 року, складає 19239 осіб. В 2009 році зареєстровано 3555 випадків злоякісних захворювань. Щоденно в області реєструється майже 10 нових випадків злоякісних новоутворень.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА