друкувати


Дослідження показали наявність у Чорному морі величезних покладів газу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-01 02:25:09

Німецькі та українські вчені знайшли в українській економічній зоні Чорного моря поклади газогідратів – льоду, який містить газ метан. Цими запасами можна забезпечити Україну енергією протягом 1,5 тисячі років.

Про це повідомив заввідділом радіаційної і хімічної біології Інституту біології південних морів доктор біологічних наук Сергій Гулин. Він був у складі команди українських та німецьких учених, які робили дослідження покладів на дні Чорного моря.

"Це проміжний етап досліджень під Севастополем. Поки ми досліджували море технікою, яка не може пробити товщу морського ґрунту. Ми використовували підводні телероботи, якими можна керувати на відстані. Крім того застосовувалися акустичні, сейсмічні й інші апарати. Зараз ми бачимо приблизну картину розміщення гідратів. Щоб її уточнити, на наступному етапі ми будемо використовувати бурові установки, які бурять морське дно на 70 м, збирають зразки ґрунтів", - сказав Гулин.

Як пояснив керівник відділу морської геології та осадового рудоутворення Національного науково-природничого музею Євген Шнюков, газогідрат – це лід, який містить газ метан.

"У Чорному морі є близько 15 місць, де є газогідрати. Їх також знайшли в Росії, на Мессояхському родовищі. Є газогідрати і в румунській економічній зоні Чорного моря, і в Тихому океані в Японії. Але найбільше їх в Антарктиді", – розповів Шнюков.

Він повідомив, що найбільшою складністю є видобуток газогідратів. Метан швидко випаровується з льоду. Тому потрібно створювати якісно нові технології видобутку газу з газогідратів.

Джерело: ТСН.ua