друкувати


Вело-тріал у еко-садибі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-01 04:00:05

Змагання з екстремального велоспорту відбулися сонячного вихідного дня 29 травня у селі Хом’яківка, неподалік Івано-Франківська. В рамках Всеукраїнського велодня прикарпатські велосипедисти змагалися тут у вело-тріалі та крос-кантрі райдингу.


Вело-тріал передбачає пересування велосипедиста через круті вертикальні перепони різної висоти стрибками так, щоб його нога за жодних обставин не торкалася землі. Цей вид спорту потребує спеціальних навичок та спеціального велосипеда. Специфіка байка для вело-тріалу полягає у посилених гальмах, відсутності високої рами та … відсутності сидіння. Спортсмен усі вправи виконує стоячи. При цьому його «металевий кінь» більшу частину часу стоїть на дибах. Не кожному таке під силу, тому в змаганнях 29 травня взяли участь лише 8 сміливців.

Більш масовими виявились змагання з крос-кантрі райдингу – велоперегонів по пересіченій місцевості. «Відловити кайф» від відчуття швидкості та зустрічного вітру тут зголосилися 32 учасники, з них 2 жінки та 3 юніори – спортсмени, яким ще не виповнилось 18 років. Зважаючи на такий «різношерстий» вік учасників, організатори диференціювали дистанції: чоловіки мали проїхати 4 кола по кілометри кожна, жінки і юніори – 2 кола.

Заслуговує на увагу той факт, що в змаганнях не брали участь професійні спортсмени. Усі учасники – аматори, прихильники здорового образу проведення вихідних. «У нас є професійні команди і з вело-тріалу і з даунхіл райдингу. – розповідає ІА «Коломия ВЕБ Портал» один з організаторів змагань Юрій Літвішко, – Але в той же час є багато простих людей, які не мають чим займатись, оскільки епоха масових спортшкол, яґк то кажуть, канула в лету, і кажуть нам: «У нас є велосипед. Зробіть щось». От і зробили. В Івано-Франківську вело день проводиться другий раз і ми сподіваємось, що він стане доброю традицією для нашого міста».

Слід зазначити, що усі старти відбувались на мальовничих зелених теренах еко-садиби «Будьмо здорові». В її зручних альтанках спортсмени могли відпочити після важких випробувань, а працівники садиби пригощали їх смачним запашним пловом. Керівництво готельно-відпочинкового комплексу «Будьмо», до складу якого входить садиба, вже не вперше виступає співорганізатором заходів, які б пропагували здоровий спосіб життя.

Прихильники активного відпочинку також могли взяти участь у турнірі з міні-футболу , що проводився тут же. До участі в грі зголосились 4 команди.

Автор: Сергій БІЛИЙ