друкувати


УЄФА: Футбольним клубам заборонено витрачати більше, ніж вони заробляють

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-28 01:45:37

27 травня Виконком УЄФА затвердив Статут фінансового "фейр-плей", метою якого стане покращення фінансового благополуччя футболу в Європі у майбутньому. Віднині клуби повинні збалансувати рахунки, не витрачати більше, ніж заробляють, і вести діяльність відповідно до фінансових можливостей. А з сезону-2013/14 проти команд, які не відповідатимуть цим умовам, можуть бути застосовані відповідні санкції.

Таким чином можна скоротити непомірні витрати, які останнім часом поставили під загрозу здоров'я футболу. Принципи фінансового "фейр-плей" також передбачають зменшення інфляційного тиску витрат на заробітні і трансферні плати, підвищують стійкість європейського клубного футболу в цілому і гарантують, що клуби виконуватимуть узяті на себе зобов'язання вчасно.

Зазначимо, що ідея фінансового "фейр-плей" значилася у списку 11 ключових цінностей УЄФА, які були представлені Мішелем Платіні у 2009 році під час Конгресу УЄФА у Копенгагені. На ній базується діяльність УЕФА, і на її основі ведеться діалог від імені європейського футболу.

Статут клубного ліцензування та фінансового "фейр-плей", перед яким було запалене зелене світло на засіданні Виконавчого комітету УЄФА в четвер у Ньоні, обумовлює норми, критерії і заходи досягнення благополуччя європейського клубного футболу.

Директиви статуту будуть реалізовані у три фази, кожна з яких триватиме рік. Після цього набуде чинності критерій беззбитковості - тобто клуби відтоді не зможуть витрачати більше, ніж отримуватимуть. У сезоні-2013/14 проти команд, які не відповідатимуть цій умові на підставі двох попередніх кампаній, можуть бути застосовані відповідні санкції.

"Фінансова криза допомогла людям замислитися над тим, що потрібно щось робити - спіраль не може витися нескінченно, - сказав генеральний секретар УЄФА Джанні Інфантіно. - Усі розуміють, що це необхідно. Після ретельного обговорення Виконавчий комітет одностайно затвердив статут фінансового "фейр-плей".

Джанні Інфантіно повторив, що поетапне втілення концепції має принести користь клубам: "Ми зацікавлені не в тому, щоб карати клуби, а навпаки - допомагати".

Керівник Асоціації європейських клубів (АЄК) Карл-Хайнц Румменігге та інші стратегічні партнери УЄФА також висловили задоволення новим проектом. "Європейський футбольний союз, багато клубів та їхніх власників стурбовані питанням життєздатності гри!" - додав генеральний секретар УЄФА.

Футбольний функціонер повідомив, що по всій Європі була проаналізована діяльність понад 650 клубів. Дослідження показало, що 50 відсотків з них щороку зазнають збитків, а 20 відсотків - серйозних збитків, витрачаючи за рік 120 відсотків своїх прибутків.

Комітет з фінансового контролю, який очолює екс-прем'єр Бельгії Жан-Люк Дехане, протягом наступних двох років допомагатиме клубам і словом, і ділом - щоб дозволити їм провести внутрішню реорганізацію згідно з новими правилами.

Додамо, що концепція фінансового "фейр-плей" має на меті покращити економічне благополуччя в європейських змаганнях та стимулювати довгострокові капіталовкладення в інфраструктуру та дитячо-юнацький футбол. Головними аспектами концепції є упорядкування фінансів та розумне ставлення до витрат та інвестицій.

Джерело: ТСН.ua