друкувати


Коломийщина: До влади — з надією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-28 02:45:24

Від будь-яких змін, так повелося, люди завжди очікують чогось доброго для себе. Це стосується і владних змін — на всіх рівнях. Тож до нового керівництва з новою надією звертаються насамперед ті, чиї задавнені проблеми, з тих чи інших причин, не вирішувалися. На перший прийом, який проводив у новій каденції голова райдержадміністрації Михайло Негрич, теж записались і такі громадяни. На прийомі побували мешканці Печеніжина, Спаса, Верхнього Вербіжа, Слободи, Підгайчик, Семаківців, Замулинців, Отинії, Товмачика.

Декілька питань стосувалися земельних справ. Ці питання завжди болючі і бувають доволі складними, адже для їх вирішення інколи потрібна участь багатьох інстанцій не тільки районного рівня, різні погодження та рішення, зрештою, — кошти. Щоб об’єктивно і справедливо розібратися в таких справах, на прийомі разом з головою РДА присутні юристи, фахівці з порушуваних питань, сільські та селищні голови тих громад, звідки є заяви та скарги.

Надання дозволу на будівництво житла в урочищі Пасовище просив мешканець Печеніжина; про приватизацію земельної ділянки в урочищі Лази та спір через земельну ділянку в урочищі Фабрика вели мову представники Слободи. Пенсіонерку з Підгайчик до районної влади також привела спірна ситуація з землею, а інвалід армії з Печеніжина домагався відновлення справедливості: свого часу йому чомусь не дісталося земельного паю, ще й до того так склалося, що на його городі збудовано чужий магазин, в інших місцях ділянку чоловік не хоче брати, каже, йому пропонують погану землю. Ще один печеніжинець клопотався про прокопування канави, щоб стікала вода.

Про пільги на паливо, грошову допомогу, надання житла йшлося у зверненнях мешканки Замулинців та ветерана війни з Отинії. Група представників Семаківців просила сприяння в держави чи РЕМу для завершення електрифікації масиву новобудов.

Надзвичайно непроста ситуація склалася в Спасі з похованням померлих. Утім, справа вирішиться з добудовою мосту, тоді небіжчиків хоронитимуть на новому кладовищі. Більшість спасівців з розумінням ставляться до ситуації, проте сім’я, котрій це дошкуляє, за їхніми словами, найбільше, клопочеться про негайну заборону нових поховань на старому цвинтарі, з яким сусідить їхнє обійстя.

Багатодітний батько дітей з Товмачика домагався виплати допомоги на новонароджену дитину. Як і деякі інші заявники, він запасся копіями різних документів, щоб аргументовано подавати свої вимоги. Втім, суть проблеми, як можна було зрозуміти, в тому, що для отримання такої допомоги потрібна прописка в паспорті його дружини.

Прийом тривав, доки голова РДА Михайло Негрич не вислухав усіх відвідувачів. Частину питань позитивно вирішено на місці; інші скеровано для додаткового вивчення.

Автор: Ольга ГАВРИЛЮК
Джерело: Газета «Вільний Голос»