друкувати


Гості з Донецька: Схід і Захід — разом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-27 07:30:35

Програмою перебування артистів на Івано-Франківщині передбачено також ознайомлення з нашим краєм. Зокрема, в неділю делегація донеччан побувала в Коломиї.

Дорогих гостей зі Сходу нашої держави зустрічали і супроводжували міський голова Юрій Овчаренко, голова райдержадміністрації Михайло Негрич, т. в. о. заступника голови РДА Леся Білищак, начальники міського та районного відділів культури Уляна Мандрусяк та Людмила Федор. Директор музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття Ярослава Ткачук провела екскурсію в музеї писанки. Вона наголосила, що західні українці завжди прагнуть щирого спілкування з братами зі Сходу, Півдня, Півночі, Центру України, бо тільки в таких родинних контактах ми відчуваємо наскільки ми близькі і схожі, ще раз переконуємося: нікому і ніколи нас не вдасться розз’єднати!

Треба було бачити очі юних донеччан (адже балетні артисти — це завжди молодь), які тепліли від таких слів. А від майстер-класу із розпису писанки, який традиційно пропонують відвідувачам у цьому музеї (збудованому, до речі, як нагадала пані Ткачук, з ініціативи голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка за його першої каденції на цій посаді), та багатства експозиції, очі наших гостей просто світились цікавістю й захопленням!

У Народному домі м. Коломиї перед професійними артистами виступили коломийські аматорські колективи — знаменитий народний танцювальний колектив Дани Демків «Покуття» та муніципальний оркестр народних інструментів «Трембіта» (керівник — Михайло Могильняк). Сказати, що виступи сприймались на «біс» — замало; гості висловили своє захоплення словами. Що «такий концерт можна дивитися безкінечно». Така висока оцінка з уст професіоналів має, звичайно, особливу вагу.

Зуміли гості достойно оцінити й неповторну красу та цілюще повітря Карпатських гір, і скуштувати гуцульських страв, і відчути щиру гостинність та любов прикарпатців — як представників влади, так і всіх інших, з якими випало зустрітися в нашім краю.

Залишається додати, що тур у рамках проекту «Схід-Захід» представляють благочинний Фонд Вадима Пісарєва «Творчий олімп» та Івано-Франківська обласна філармонія — за програмою Президента України Віктора Януковича, за підтримки голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, під патронатом дружини Президента України Людмили Янукович. Керівники проекту — художній керівник Донецького оперного театру народний артист України Вадим Пісарєв та художній керівник Івано-Франківської філармонії заслужений діяч мистецтв України Володимир Павліковський.

Автор: О. ЯКИМЧУК
Джерело: Газета «Вільний Голос»