друкувати


Нова хвиля економічної кризи почнеться в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-27 04:45:07

Нова хвиля економічної кризи почнеться в Україні, але, навіть якщо впадуть ціни на сталь і буде серйозно утруднено зовнішнє фінансування, такого удару, як в 2008 році, по українській економіці не буде.

На переконання експертів, економіка України стала більш тренованою - з ринку пішли слабкі банки, підприємства скоротили свої витрати, знайшли нові ринки збуту. Навіть у найгіршому випадку можна чекати не нового спаду в економіці, а мінімального зростання. Українську економіку може витягнути китайський, індійський і російський локомотиви. У цих країнах йде зростання, а значить, і є шанс уникнути серйозного спаду українського експорту.

"Якщо криза в Європі у другій половині року буде розростатися, то це, звичайно, знизить попит на українську продукцію з боку наших партнерів, але призведе лише до уповільнення темпів зростання ВВП на 0,1-0,3%", - вважає керівник ІАЦ Forex Club Микола Івченко.

Вірогідні проблеми з залученням зовнішніх позик (а значить, і з бюджетом та гривнею), але аналітики сподіваються, що МВФ допоможе Україні. "Фонд розуміє, що нас не можна кинути напризволяще. Україна, у разі великих проблем, потягне за собою в прірву сусідів, а це нікому не потрібно", - повідомив екс-секретар Кабміну Віктор Лисицький.

Україна, за всіма прогнозами, цього року повинна була вже вийти з кризи. Зараз активно зростає промисловість (зростання - понад 15% на місяць, в основному за рахунок збільшення експорту сталі), оживають будівництво та банківське кредитування.

Українцям від другої хвилі кризи поки дісталося небагато - лише падіння фондового ринку. "Українські фондові індекси підключилися до глобальної тенденції під час травневих свят, втративши з початку місяця більше 40% вартості і повернувшись на рівень початку 2010 року", - говорить експерт інвесткомпанії "Драгон капітал" Руслан Балабан. Але це падіння на кишені українців не позначилося.

Фондовий ринок може бути тільки початком. Віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко заявив, що криза в Європі стане для нашої країни серйозним випробуванням: "Якщо зменшиться економічне зростання зони євро, це, безумовно, вплине на ціни на метал. А це для нас надзвичайно погано. Це відразу може призвести до ланцюгової реакції по інших галузях, і не тільки по металу ми можемо отримати зниження попиту".

Від експортних галузей залежить зростання промисловості і взагалі зростання нашої економіки. Металурги вже в травні відчули зниження попиту і падіння цін (при тому що з початку року попит і ціни стабільно росли). Підприємства вже почали знижувати обсяги виробництва. "На сьогоднішній день ми маємо зниження цін на метал - приблизно на 10% з початку місяця, але більше непокоїть можливе зниження попиту на продукцію металургів", - повідомив економічний експерт Олександр Жолудь.

У той же час, якщо криза накриє Європу, то основні споживачі металу - машинобудування та будівництво - будуть згортати обсяги виробництва і купівлі сировини по всьому світу, що неминуче призведе до падіння цін і попиту на українську сталь.

А ось хімікам пощастило. Їхня основна стаття витрат - газ, а через те, що ціна на нього знизилася, то є надія, що і хімічна галузь вистоїть, вважає Жолудь.

Також обнадіюють полегшення доступу українських товарів на російський ринок, який нині зростає досить швидкими темпами, а також плани наших двох країн з кооперації в суднобудуванні і в авіапромі, що може серйозно підняти ці галузі.

Якщо криза піде по максимуму (впадуть ціни на сталь, перекриється зовнішнє фінансування), то бюджет постраждає.

По-перше, уряд планував позичити 1,3 млрд доларів на зовнішніх ринках, у тому числі і для покриття дефіциту бюджету. Якщо ринки капіталів і далі буде лихоманити, то зробити це буде проблематично або як мінімум набагато дорожче, ніж планувалося раніше.

По-друге, можуть виникнути проблеми з приватизацією - в кризу інвестори не схильні робити великі покупки.

По-третє, проблеми будуть і з наповнюваністю бюджету через скорочення виручки експортерів та податкових надходжень від них. Напевно гроші на соцвиплати знайдуть (для цього бюджет потрібно виконати всього на 70%, що реально в будь-якому випадку), але доведеться скорочувати інвестиції в економіку.

Головна проблема банкірів - великі обсяги зовнішніх боргів (на 1 січня - більше 30 млрд доларів). "У стабільних умовах банки зазвичай перекредитовувати, проте, якщо боргова криза буде розростатися, то шансів на перекредитування буде менше", - повідомив голова Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило. Тобто, кількість проблемних банків значно не збільшиться.

Більш серйозною проблемою для банкірів може стати закриття ринків капіталів. Значить, відновлення масштабного кредитування всередині країни буде відкладено на невизначений час.

Найбільш чутлива тема для більшості українців - курс національної валюти. Зараз позиції гривні міцні. НБУ до сих пір викуповує надлишок валюти, щоб гривня не зміцнилася більш як 7,9 грн/дол., Але, якщо криза підкосить експортерів і зупиниться приплив капіталу в Україну, то тенденція зміниться на зворотну - НБУ доведеться продавати валюту, щоб утримати гривню від обвалу нижче 8 грн/дол.

У такому разі долю курсу вирішить МВФ, вважають експерти. "Якщо МВФ дасть гроші, то Україна протримається на нинішньому рівні до кінця року, якщо не дасть, складно навіть уявити, яким буде курс", - повідомив головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.

Джерело: ТСН.ua