друкувати


Охорона здоров’я має стати соціальним пріоритетом держави

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-27 03:15:11

Україна переживає наслідки тривалого і систематичного нехтування охороною здоров’я з боку держави. Відсутність достатньої уваги до медицини призводить не тільки до зростання кількості важких захворювань, а й рівня смертності людей. В кінцевому підсумку це виливається у хронічне зменшення чисельності населення нашої країни.

Показник смертності в Україні є найвищим серед Європейських країн і становить 16,6 випадків на 1000 осіб. Враховуючи рівень народжуваності – 11,1 на 1000 населення, коефіцієнт природного приросту населення є негативним: – 4,2. Натомість, у розвинутих країнах Європи і Північної Америки цей показник є позитивним: там природний приріст населення становить у середньому 1-2%.

Тривожним сигналом є те, що в Україні найбільш розповсюджені хвороби серцево-судинної системи, органів травлення, дихання і злоякісні новоутворення, тобто рак. Це свідчить про відсутність належної роботи з профілактики захворювань і формування здорового способу життя на рівні первинної медико-санітарної допомоги. Утім, такий стан справ не є дивним з огляду на системне недофінансування вітчизняної охорони здоров’я. На сьогодні мінімальні потреби медичної галузі складають 56 млрд грн на рік. Проте у 2009 році на охорону здоров’я було виділено лише 33,4 млрд грн, а у 2008 – 32,1 млрд грн.

Для розв’язання потреб вітчизняної медицини потрібно не тільки збільшувати витрати на охорону здоров’я. Також мають бути проведені системні реформи у галузі. Першим кроком у цьому напрямку має стати вдосконалення первинної медичної допомоги. Для цього необхідно на рівні міст і районів створити центри первинної медичної допомоги з повним адміністративним, фінансовим і функціональним відділенням їхньої діяльності від вторинного рівня. Також потрібно збільшити обсяги фінансування первинної допомоги по відношенню до фінансування вторинної медичної допомоги з урахуванням реальних потреб людей. Більш доступною має стати екстрена медична допомога. Доставка відповідних бригад має здійснюватися в межах 10 хвилин у містах і 20 хвилин – у сільській місцевості.

Держава повинна правильно розставити соціальні пріоритети, приділивши охороні здоров’я більшу увагу. Адже здоров’я і життя людей – це найбільша цінність та найважливіший пріоритет державної політики у цивілізованій країні!

Джерело: Політвиконком Народної Партії