друкувати


М.Присяжнюк: 40% cільського населення проживає в бідності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 10:30:12

Міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк вважає спотвореною та диспропорціональною структуру зайнятості населення на селі. Про це він заявив під час виступу на Всеукраїнській конференції Агросоюзу, передає кореспондент ІМК.

“Щодо ситуації у структурі зайнятості на селі, то єдина характеристика тут – спотвореність і диспропорція. Обсяги зайнятості відносно невеликі і постійно зменшуються. Також маємо завищену кількість вимушено зайнятих в особистих селянських господарствах”, - зазначив міністр.

При цьому він повідомив, що головна тенденція, яка спостерігається, - поступова деградація людського капіталу села. Інтегральна його оцінка, яка поєднує чотири основні активи (вік, освіту, здоров’я і досвід роботи), знизилась на 3% протягом 2001–2008 рр.

“Цю тенденцію посилює неефективність використання державних коштів на розвиток аграрної освіти. Щороку понад 100 тис. студентів навчаються за держзамовленням, обсяг видатків держбюджету на агроосвіту перевищує 2,5 млрд грн. Однак переважна більшість підготовлених кадрів не повертається в сільську місцевість. Незважаючи на це, видатки на ці заходи не скорочуються, планування потреби у кваліфікованих кадрах для села відбувається за віртуальними показниками, а заклади аграрної освіти за бюджетні кошти готують людський капітал для інших галузей економіки. В результаті тривале погіршення стану людського капіталу села призвело до того, що понад 40% населення проживає в бідності”, - сказав міністр.