друкувати


Ідея ДПА відкрити «податкові досьє» отримує підтримку громадськості

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 06:30:38

ДПА України створює на офіційному веб-сайті банер «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», який сприятиме недопущенню негативних наслідків підприємницької діяльності.

Завдяки пропонованій новації можна буде отримати інформацію про ті підприємства, що знаходяться в зоні посиленого податкового контролю за ризикоорієнтованою системою.

За запитом будь-який відвідувач сайту зможе у відкритому доступі оцінити податкові ризики діяльності свого бізнес-партнера, який, можливо, не належить до платників податку на додану вартість, а є банкрутом чи відсутній за визначеною в установчих документах адресою.

Щоб отримати інформацію, зацікавленій особі достатньо буде набрати ідентифікаційний код (номер) контрагента та/або його найменування. При натисканні на «Пошук» система надасть відповідь на запит.

«Державна податкова адміністрація України покладає великі надії на новий банер. Це буде реальним кроком щодо детінізації економіки. У свою чергу, кількість сумлінних платників при цьому збільшуватиметься автоматично», – заявив заступник Голови ДПА України Олексій Любченко під час зустрічі з керівниками провідних громадських організацій, яка відбулася в ДПА України 21 травня 2010 року.

За словами Олексія Любченка, бізнес, зацікавлений у роботі на довгострокову перспективу, змушений буде дбати про свою репутацію, адже, як кажуть у світі, цей так званий «гамбурзький рахунок» безпосередньо впливатиме на економічні показники роботи того чи іншого підприємства.

За словами директора Юридичного департаменту ДПА України Лариси Трофімової, подібна послуга широко застосовується у багатьох країнах світу.

«Ми не диктуємо модель поведінки платнику податків. Він сам вирішує, чи продовжувати йому бізнес-стосунки з тим чи іншим партнером», – підкреслила Лариса Трофімова.

Як повідомив заступник Голови ДПА України Сергій Лекарь, платники податків мають бути зацікавлені у статусі сумлінного платника. Пропоновані новації здійснюються для реального покращення обслуговування платників податків. Також, за його словами, рівень послуг покращиться і за рахунок уніфікованої накладної, введення якої ініціює податкова. Це спростить документообіг при веденні підприємницької діяльності.

Керівники громадських об’єднань, присутні під час зустрічі, позитивно оцінили новації ДПА щодо відкриття інформації для платників податків. На їхню думку, це дасть поштовх до цивілізованого розвитку економіки, убезпечуватиме ведення бізнесу від неочікуваних ризиків, внесе системність у роботу підприємців та збільшить сплату податків.

Джерело: Прес-служба ДПА України