друкувати


М.Погребінський: Президент відчуває, що він заборговував Заходу України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 03:45:14

Завтра президент Віктор Янукович нарешті потрапить у Львів. Представники націоналістичних організацій готують до приїзду глави держави акції протесту.

Зокрема, ВО "Свобода" пообіцяла влаштувати щось типу міні-спектаклю або флеш-моба. "Вже запасаємося яйцями", - кажуть свободівці.

Пікетувати візит президента будуть ветерани ОУН-УПА. "Скажемо йому прямо в очі, що він - рупор Москви", - пообіцяв глава братства ОУН-УПА Олесь Гуменюк.

У БЮТ ще вирішують, як їм діяти. А ось ющенківська "Наша Україна" протестувати не має наміру. "Буде робочий візит, вирішуватимуться економічні питання, і політику сюди не потрібно вмішувати", - пояснює глава фракції НУ в облраді Олесь Старовойт.

Політологи не виключають, що візит Янукович використовуватиме для заяв про корекцію свого зовнішньополітичного курсу, який на заході країни вважають занадто проросійським. "У Львові буде багато проукраїнських заяв, які вирішуватимуть одразу дві задачі, : по-перше, спробувати завоювати на свою сторону Західну Україну, по-друге, показати Москві незалежність", - розповів політолог Вадим Карасьов.

"Янукович вже зробив неприємну для Кремля заяву про небажання погоджуватися на "нульовий варіант" по радянських активах і пасивах, і у Львові цілком логічно чекати від нього нових реверансів у бік Галичини, - погодився політолог Михайло Погребінський. - Президент відчуває, що він заборговував Заходу України".

Втім, перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов так не вважає: "Янукович не вестиме якусь підкилимну гру проти Росії. Це не відповідає духу стосунків між нашими країнами".

Джерело: ТСН.ua