друкувати


Місцеві вибори відбудуться восени цього року?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 03:00:31

Президент Віктор Янукович вважає цілком реальним проведення місцевих виборів восени цього року. Раніше він підтримав перенесення місцевих виборів, які мали відбутися у травні.

Пан Янукович заявив в інтерв’ю українським телеканалам, що "відкладати їх (місцеві вибори) далі – означає порушувати Конституцію. Це неприпустимо, і я на це ніколи не піду".

Президент також висловлюється і за зміну виборчого законодавства та повернення до мажоритарної системи місцевих виборів до сільських та селищних рад:

«…нам треба домовлятися, аби відповідні законопроекти були відпрацьовані, узгоджені і прийняті у парламенті. Я вважаю, що на рівні селищному треба проводити мажоритарні вибори. Я за таку систему.»

Віктор Янукович вважає, що всі відповідні зміни до законів можуть бути ухвалені до осені цього року.

Водночас сам спікер Володимир Литвин вважає, що місцеві вибори не можуть відбутися раніше березня наступного року.

За словами пана Литвина, «необхідно уніфікувати термін повноважень депутатів місцевих рад і міських, селищних та сільських голів.»

Наразі Конституція передбачає, що місцеві ради обираються на 5 років, а міські, селищні та сільські голови – на 4 роки.

Проте, як вважає голова парламенту, навіть якщо у Конституційному суді, на розгляді якого зараз перебуває відповідний законопроект, не виникне до нього жодних зауважень, остаточно зміни до Конституції можуть бути затверджені депутатами у вересні, а тому призначати вибори на жовтень не можна.

Скасування проведення місцевих виборів відбулося з ініціативи нової парламентської коаліції на чолі із Партією регіонів одразу після обрання Віктора Януковича президентом України.

16 лютого депутати ухвалили постанову «Про визнання такою, що втратила чинність постанови Верховної Ради «Про призначенні чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів у 2010 році.»

Перед тим передбачалося, що місцеві вибори мають відбутися 30 травня 2010 року.

Багато оглядачів назвали скасування конституційно встановленого терміну місцевих виборів прецедентом, здатним відкрити шлях до інших порушень Конституції, зокрема, і скасування інших виборів, аж до президентських.

Крім того, ініціативу Партії регіонів із перенесення місцевих виборів на невизначений термін пояснювали побоюваннями регіоналів щодо можливої перемоги на місцевих виборах політичних сил конкурентів Віктора Януковича у президентській кампанії – Юлії Тимошенко та Сергія Тігіпка.

Особливу увагу оглядачі звертали на значення скасування місцевих виборів у столиці, де кілька виборчих кампаній поспіль Партії регіонів не вдається отримувати перемогу.

ПР пропонує зміни

Цими вихідними тижневик «Дзеркало тижня» оприлюднив текст законопроекту, підготовлений Партією регіонів, який передбачає внесення змін до виборчого законодавства.

Зокрема, законопроект передбачає, що вибори до сільських рад проводитимуться на мажоритарній основі, а до міських та районних рад – на змішаній. Крім того, планується, що депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя також обиратимуться за мажоритарно-пропорційною системою.

Тобто, у разі ухвалення законопроекту, у місцевих виборах зможуть брати участь не тільки представники політичних партій, але й самовисуванці, як це було до внесення змін до Конституції у 2004 році, коли потребу переходу на цілковито пропорційну систему виборів за партійними списками мотивували необхідністю підвищити політичну відповідальність партій перед виборцями. «Дзеркало тижня» вважає, що ці зміни у виборчому законодавстві, передусім, спрямовані проти опозиційного Блоку Юлії Тимошенко:

«На Банковій справедливо вважають, що при подібному підході вони серйозно ламають гру БЮТ. Адже ключем до місцевих успіхів Блоку Тимошенко частіше ставала популярність Юлії Володимирівни. І аж ніяк не авторитет місцевих активістів,» - пише часопис.

Автори «Дзеркала тижня» також вважають, що реставрація мажоритарної та змішаної системи також дозволить відмовитися від утримання великих центральних партійних структур для проведення місцевих виборів, а також сприятиме реалізації політичних проектів олігархів, а відтак, у цього законопроекту є великі шанси перетворитися на закон:

«Навіть незважаючи на те, що проти реставрації «мажоритарки» виступають комуністи, і що її в принципі не схвалює Литвин. Але … Василю Хмельницькому (на відміну від Литвина) ця ідея повинна сподобатися, і думка скромного олігарха може переважити думку заслуженого спікера.»

Джерело: BBC Ukrainian