друкувати


На Коломийщині побували гості з Донецька

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 02:30:31

Згідно з Програмою Президента України Віктора Януковича під патронатом дружини Президента України Людмили Янукович в Україні проходить тур по містах України, організований благочинним Фондом Вадима Пісарєва "Творчий олімп". Івано-Франківська обласна філармонія за підтримки голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка розробила культурно-мистецький проект "Схід-Захід", метою якої є здійснити і втілити в реальність обмін культурно-мистецьких і духовних цінностей та надбань Українського народу зі Сходу і Заходу.

У неділю, 24 травня, таку зустріч було організовано в місті Коломиї. Біля музею "Писанка" гостей Донецького національного академічного театру опери та балету ім. А.Солов'яненка тепло зустріли голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич, т.в.о. заступника голови райдержадміністрації Леся Білищак, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Людмила Федор, міський голова Юрій Овчаренко, начальник відділу культури міської ради Уляна Мандрусяк та журналісти.

"Ми раді вітати донецьких гостей на мальовничій Коломийщині, - звернувся до запрошених Михайло Негрич. Наше місто неповторне, унікальне і ви, я переконаний, матимете чудову нагоду в цьому пересвідчитися". Він висловив сподівання, що започаткований захід зміцнить дружбу між Сходом і Заходом України, а у гостей складеться надзвичайне враження від побаченого і почутого.

У приміщенні музею "Писанка" на гостей чекала несподіванка: справжні майстрині писанкарства, наукові працівники музею Руслана Козак та Ірина Блонська показали як з яйця народжується писанка. Передувала цьому дійству директор музею Ярослава Ткачук, яка, зокрема, розповіла про функціонування та призначення музею.

Працівники музею представили учасникам заходу центральний та виставковий зали музею, де на сьогодні діє унікальна композиція виставок писанок з усієї України, діаспори, навіть з Індії, Єгипту, Ізраїлю та Китаю.

Гості відвідали також коломийський національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського, побували у театральній залі, а екскурсовод Романа Баран ознайомила відвідувачів з інтер'єром гуцульської хати ХІХ століття, професійним та сакральним мистецтвом, творами епохи барокко, дослівно розповіла про побут і звичаї гуцулів та покутян поч. ХІХ-поч.ХХ століття, а також громадську діяльність Йосафата Кобринського та Андрія Чайковського.

Відвідувачі захоплено розглядали і знімкували гуцульський чоловічий, жіночий та весільний одяг, музичні інструменти, головні убори, вироби зі шкіри тощо, а після екскурсії в Народному домі м.Коломиї відбувся концерт народного аматорського танцювального колективу "Покуття" під керівництвом художнього керівника Дани Демків. Линули також гуцульські мелодії у виконанні муніципального оркестру народних інструментів "Трембіта" (керівник Михайло Могильняк), звучали українські народні пісні. Виконавці зачаровували аудиторію з кожним наступним виступом, зриваючи раз-у-раз гучний шквал оплесків. У залі линуло щире "Браво". Обличчя гостей світилося задоволенням і радістю. Група східних театральних артистів покидала Коломийщину неохоче, однак попереду їх очікував неповторний гуцульський край – місто гримучих водоспадів і бархатних смерічок – Яремче.

До слова, 27 травня 2010 року в обласному музично-драматичному театрі відбудеться балет у двох діях "Тисяча і одна ніч" у виконанні Донецького національного академічного державного театру опери та балету під керівництвом Вадима Пісарєва.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА