друкувати


Кабінет міністрів опублікував план заходів по інтеграції в ЄС

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-26 10:15:34

Кабінет міністрів опублікував план заходів по інтеграції в ЄС. Цей документ є відповіддю Києва на "матрицю співпраці", розроблену в Євро комісії, пише "Коммерсант-Украина" в статті "Кабмин подключился к матрице".

Україна уперше задекларувала терміни реалізації ключових реформ. У числі пріоритетів - ухвалення законопроектів, необхідних для отримання дорожньої карти безвізового режиму.

План першочергових заходів по інтеграції України в ЄС був прийнятий урядом 19 травня, але опублікований на сайті Кабміну лише учора, 25 травня. У документі перераховано 13 напрямів співпраці, по кожному з яких Київ бере на себе ряд зобов'язань. Велика їх частина торкається торговельно-економічної співпраці. "Такі плани затверджуватимуться щорічно",- завірили в службі віце-прем'єра Сергія Тігіпка, що курирував підготовку документу.

У період з 2005 по 2008 рік уряд також затверджував подібні щорічні плани. "Але раніше це був бюрократичний документ, в якому перераховувалися усі можливі завдання в усіх сферах, тому він був об'ємним. Цього року створений концептуально новий план. У ньому перераховані тільки завдання, необхідні для досягнення конкретних цілей по ключових напрямах",- заявив заступник директора департаменту Міністерства юстиції з питань адаптації законодавства України до законодавства ЄС Тарас Качка.

У 2009 році черговий документ ухвалений не був. У уряді пояснюють цю паузу "особливістю перехідного періоду, коли йшла підготовка "Порядку денного асоціації".

Основний розділ політичної частини плану - "активізація безвізового діалогу". Для отримання дорожньої карти безвізового режиму Кабмін обіцяє забезпечити твердження парламентом ряду законопроектів про захист персональних даних, про концепцію міграційної політики (до кінця червня), ратифікацію конвенції з протидії торгівлі людьми (липень), ухвалення нового закону про правовий статус іноземних громадян (листопад) і ряду інших актів. Також до листопада уряд повинен затвердити план заходів по впровадженню біометричних паспортів. Більшість з перерахованих кроків були і в старих щорічних планах, але тоді Кабмін уникав вказувати терміни їх реалізації.

Пріоритет економічної частини документу - "залучення макроекономічної допомоги ЄС". Для цього Кабмін має намір добитися затвердження нового закону про держзакупівлі (терміни не уточнюються). У минулих щорічних планах Київ традиційно обіцяв Брюсселю розробити новий Податковий кодекс. Тепер в пріоритетах української влади цього завдання немає. У Кабміні раніше неодноразово заявляли, що мають намір форсувати модернізацію газотранспортної системи за участю Євросоюзу, проте із затвердженого плану це не виходить. У відповідному розділі не вказані навіть терміни розробки концепції тієї, що відповідає реформі.

Нагадаємо, раніше високий представник Європейського Союзу із зовнішніх справ і політики безпеки і віце-президент Європейської комісії Кетрін Ештон прогнозувала, що угода України з Євросоюзом про асоціацію може бути підписана вже в цьому році.

Джерело: ТСН.ua