друкувати


Про тепло подбаємо влітку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-25 10:00:17

Підготовка господарського комплексу Івано-Франківської області до осінньо-зимового періоду 2010-2011 років виявила низку проблемних питань, від вирішення яких залежить збереження промислового потенціалу регіону та чи прийде тепло в оселі прикарпатців з настанням холодів.

Серед таких проблем: непридатність енергопостачальних мереж, високі ціни на енергоносії, значна заборгованість бюджетних підприємств по комунальним платежам та низький рівень взаєморозрахунків між організаціями бюджетної сфери за надані послуги. «Значна частина ліній електропередач, - розповідає чиновник «Експресу» начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Івано-Франківської ОДА Олег Білоус, - побудовані ще в 1960-х – 70-х роках і підлягають заміні або реконструкції. Особливо критична ситуація склалася в гірських районах, де більше 40% ЛЕП перебувають в аварійному стані».

Безвідповідальний підхід керівників окремих бюджетних організацій та установ до проведення тендерних процедур спричинив великий розрив у цінах на енергоносії. Як приклад, різниця між мінімальними та максимальними цінами на вугілля для бюджетних установ, організацій та підприємств, які мають місце в області (відповідно 450 та 1020 гривень за тонну), склала 570 гривень. Це спонукало обласну владу дати вказівку керівникам таких структур тимчасово припинити проведення тендерних процедур, а відповідні документи передати в управління промисловості ОДА для вирішення питання централізовано.

Актуальною залишається проблема розрахунків комунальних теплопостачальних підприємств області за спожитий газ. На виконання вказівки віце-прем’єр-міністра з питань паливно-енергетичного комплексу керівникам таких організацій обласною владою дано доручення забезпечити виплату до 1 липня 80% заборгованості, а до 1 вересня – цілковито розрахуватись за спожитий газ. «Тільки в цьому випадку, - зазначає перший заступник начальника управління житлово-комунального господарства Івано-Франківської ОДА Валерій Ванда, - підприємства отримають право укладати угоди про поставки газу на осінньо-зимовий опалювальний період 2010-2011 років». Резерви обласна влада вбачає у доведенні в окремих населених пунктах області, таких як: Калуш, Бурштин та інших, тарифів за спожите тепло до економічно обґрунтованого рівня.

Автор: Сергій БІЛИЙ