друкувати


Перерахунок пенсій відбувається без подання спеціальної заяви

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-25 10:30:18

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №331 «Деякі питання реалізації Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» щодо здійснення перерахунку пенсій цього року, який став можливим завдяки підвищенню прожиткового мінімуму, передбаченому в Законі «Про Державний бюджет України на 2010 рік».

Насамперед зростає розмір мінімальної пенсії.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мінімальний розмір пенсії за віком при наявності в чоловіків 25 років страхового стажу, а в жінок — 20, встановлюють у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо до прийняття Держбюджету на 2010 рік цей прожитковий мінімум становив 573 грн, то тепер, з 1 січня, його визначено на рівні 695 грн, з 1 квітня — 706 грн, з 1 липня — 709 грн, з 1 жовтня — 723 грн, з 1 грудня — 734 грн. Відповідно до цих змін протягом року буде перераховуватись і пенсійна виплата.

Згідно з новими нормами, буде перераховано також пенсії за особливі заслуги, додаткові пенсії, підвищення, надбавки, що базуються на величині прожиткового мінімуму, в т.ч. підвищення до пенсій ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань, додаткова пенсія постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, а також надбавки до пенсій донорам.

Розмір пенсії громадян після перерахунку залежатиме від індивідуальних показників стажу й зарплати кожної людини та від наявності чи відсутності в людини права на додаткові виплати (доплату, підвищення, надбавки тощо).

Якщо основний розмір пенсії перевищує прожитковий мінімум — відбуватиметься лише перерахунок доплати за понаднормативний стаж.

У разі якщо розмір пенсії після перерахунку зменшується, виплата пенсії здійснюватиметься у попередньому розмірі.

Звертаємо увагу, що даним перерахунком припиняється виплата підвищення, яке виплачувалось в 2009 році непрацюючим пенсіонерам (28,40 грн з 01.10.2009 р.) та доплати, що виплачувалась з 1 січня 2010 року, з врахуванням фактичної виплати в грудні 2009 року.

Перерахунок пенсій з урахуванням нових розмірів прожиткового мінімуму відбувається за матеріалами пенсійних справ, без подання пенсіонерами спеціальної заяви та будь-яких додаткових документів.

У травні пенсіонери отримають перераховану пенсію за травень. Доплата за травень буде проведена по додаткових відомостях. Крім того, в травні буде проведено доплату до перерахованого розміру за січень-лютий 2010 року, також по додаткових відомостях. Доплата за березень-квітень 2010 року буде проводитись пізніше, відповідно до окремого урядового рішення.

Тел. для довідок: 4-70-03.

Джерело: Газета «Вільний Голос»