друкувати


З нагоди Дня Європи у Чернівцях відбувся автопробіг «Рух у Європу»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-24 11:05:25

У суботу, 22 травня 2010 року Чернівецька обласна громадська організація «Європейський Рух» з нагоди Днів Європи в Україні організувала автопробіг вулицями Чернівців «Рух у Європу».


Метою автопробігу була пропаганда європейського вектору розвитку України, що ґрунтується на європейських цінностях - миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права. Привітав учасників автопробігу «Рух у Європу» Голова ЧОГО «Європейський Рух» Володимир Вакарюк: «Лише наше співіснування в сім’ї європейських націй гарантуватиме нам суверенність, безпеку, розвиток та сприятиме розбудові конкурентноспроможної держави і розквіту української нації». Автопробіг стартував з Театральної площі - колона автомобілів, прикрашених прапорами України та Європейського Руху, повітряними кульками з символікою Європейського Руху вирушила у дорогу згідно обраного маршруту (Театральна площа ― вул.Котляревського ― вул.Міцкевича ― вул.І. Франка ― Соборна площа ― вул.Червоноармійська ― вул.Комарова ― вул.Головна ― вул.Гагаріна ― вул.Заводська ― вул.Моріса Тореза ― вул.Александрі ― вул.Хотинська ― вул.Калинівська ― вул.Московської Олімпіади ― вул.Руська ― Гравітон ― Гравітон ― вул.Винниченка ― Проспект Незалежності ― вул.Стасюка ― вул.Федьковича ― вул.Садова ― вул.Головна ― Центральна площа ― Театральна площа). Очолив автопробіг Голова Чернівецької обласної громадської організації Володимир Вакарюк, який перед цим взяв участь у вшануванні пам'яті Великого Кобзаря з нагоди 149-ї річниці його перепоховання. Автопробіг супроводжувався двома автомобілями ДАІ для координації руху, які люб​​'язно надало управління МВС України в Чернівецькій області.
Автопробіг викликав велику зацікавленість у мешканців міста, вони дуже тепло його сприймали ― сигналили у відповідь, вітали посмішками, уступали дорогу і навіть задавали питання, на які учасники автопробігу відповідали під час руху. Автопробіг не залишив байдужим жодного чернівчанина ― у кожного з них була зворотня реакція, і що дуже приємно - позитивна. Після фінішу автопробігу на Театральній площі його учасники випустили в небо 28 повітряних кульок як символ того, що Україна - рівноправний член європейської спільноти.

Галина Єреміца, керівник Виконкому ЧОГО «Європейський Рух», ініціатор проведення автопробігу: «На мою думку, такі заходи привертають увагу громадян до євроінтеграційних процесів, пробуджують їхню свідомість та викликають почуття єдності. Для того, щоб Україна впевнено рухалася у Європу, потрібні не лише комплексні реформи, а й державні програми з інформування населення щодо євроінтеграції. Ми маємо спільно забезпечити незворотність європейських устремлінь України».

Як відомо, 25 лютого Європарламент прийняв резолюцію, яка дозволяє Києву подати заявку на членство в ЄС. «Парламент визнає європейські прагнення України. Україна має можливість запросити членство в Європейському Союзі, як всі європейські країни, які дотримуються принципів свободи, демократії, поваги прав людини й основ свобод, а також верховенства права», - мовиться в резолюції.

Довідково: Більше половини меншканців України, які старші 16 років, підтримують можливий вступ країни до Європейського Союзу. Про це свідчать результати опитування, проведеного компанією GFK Ukraine 1-16 квітня 2010 року (www.gfk.ua). Згідно з результатами опитування, найбільшими прихильниками приєднання України до ЄС є громадяни 20-39 років, а також жителі центрального і західного регіонів. Більшість респондентів, які старші 16 років (53%), підтримують можливий вступ України в ЄС, проти вступу в ЄС виступає чверть опитаних, тоді як 21% не змогли висловити свого ставлення до цього питання.

Активніше ідею приєднання України до ЄС підтримують громадяни віком 20-39 років: більше 60% респондентів цієї вікової групи висловилися на її підтримку. Старші покоління, навпаки, виступають проти: 31% респондентів віком 50-59 років і 33% респондентів, які старші 60 років, не підтримують можливий вступ країни в ЄС.

Що стосується регіонального розподілу, то жителі центральних і західних областей, а також Києва підтримують можливий вступ України в ЄС (69%, 61% і 60% опитаних у цих регіонах відповідно). Водночас жителі східного і південного регіонів більш активно висловлювалися проти цього членства (35% і 31% опитаних у цих регіонах відповідно).

За відомостями компанії, загальна вибірка опитування становить 1000 респондентів, які старші 16 років. Вибірка є репрезентативною для населення України по статі, віку, регіону проживання і розміру населеного пункту. Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю.

Джерело: Прес-служба ЧОГО «Європейський Рух»