друкувати


В Коломиї відбулась зустріч з письменником Михайлом Андрусяком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-22 10:30:54

Художньо-документальна трилогія "Брати грому", "Брати вогню" та "Брати просторів" є унікальним історичним виданням, у якій йдеться про національно-визвольну боротьбу українського народу. Автором її є лауреат Національної премії ім.Тараса Шевченка, член національних спілок журналістів і письменників України Михайло Андрусяк. В Коломиї відбулась зустріч з письменником.

Якщо ж говорити про саму художньо-документальну трилогію, то, за словами автора, він писав її цілих 20 років. У процесі написання вивчались архівні документи, проводились зустрічі з учасниками та очевидцями національно-визвольної боротьби. Книга "Брати грому" у період з 2001 по 2009 роки пережила уже 9 перевидань – загальний її тираж становить 80 тисяч примірників. "Брати вогню" перевидавались чотири рази. Єдиною книгою, яку ще не перевидавали, залишається "Брати просторів", хоча уже зараз ведуться переговори щодо її додаткового тиражу.

Сьогодні Михайло Андрусяк працює над черговою книгою під умовною назвою "Дух одвічної стихії", що також присвячена національно-визвольному руху українців. Головним героєм твору стане Василь Кук, легендарна особистість, що був останнім командиром "УПА-Південь" та керівником похідних груп на сході та півдні України.

В Народному домі письменника вітали голова і секретар обласної спілки письменників Євген Баран та Ярослав Ткачівський, поважні гості зі Снятинщини.

Чимало щирих слів лунало на адресу пана Михайла, особливо від Коломийської районної державної адміністрації. Ведуча заходу, поетеса Ольга Руданець доступно знайомила запрошених з розділами книг. Неабияку цікавість виявила й молодь.

З привітальним словом виступив голова міськрайонного Товариства "Просвіта" імені Шевченка Василь Глаголюк, голова міськрайонного братства ОУН-УПА Мирослав Симчич.

На жаль, відійшли у вічність герої трилогій Василь Федюк, Юрій Паєвський, Дарія Кошак, Микола Андрусяк, Василь Кук. В залі був присутній син Василя Федюка Юрій Шумко.

Звучали пісні на патріотичну тему у виконанні хору медиків м. Коломиї "Жайвір".

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК