друкувати


В.Балога: Є сумніви, що влада готова проводити реформи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-21 05:51:20

Обіцяні реформи досі на стартових позиціях і є сумніви, що влада дійсно готова їх проводити. Таку думку висловив лідер Єдиного Центру Віктор Балога на прохання кореспондентів журналу «Профіль» дати оцінку першим ста дням роботи нової влади.

За словами В.Балоги, був ухвалений затратний держбюджет з прихованим дефіцитом. Його склали таким чином, щоб надати МВФ прийнятну цифру для отримання нової кредитної лінії. Насправді ж в бюджеті лишилися величезні діри, а джерелом їхнього покриття передбачаються зовнішні запозичення.

«Поповнювати бюджет уряд передбачає перевіреним способом – збільшенням податків та акцизів. Але цей ріст буде не стимулювати економіку, а обвалювати цілі галузі, бити по середньому класу та заганяти економіку в тінь. Неможна вижати з худої корови п’ятдесят літрів молока. Уряд же намагається з нерозвинутої економіки зібрати жирні податкові вершки.»

На думку лідера Єдиного Центру, антикризові заходи в більшості країн передбачають скорочення бюджетних витрат на соціальні програми, їхнє перенесення на більш пізній строк. А наш уряд заявляє, що готовий в рази підняти зарплати бюджетникам. Також в Європі інвестують в інфраструктурні проекти, в реальний сектор, в інноваційні технології, а у нас не заявлена жодна подібна програма. Ще й пенсійні витрати збільшуються без пенсійної реформи.

«Але економіка не може заробляти гроші лише для того, щоб постійно піднімати асигнування для тих, хто не створює матеріальних благ та не надає послуг. На те, щоб з держбюджету фінансувати допомогу тим, хто не хоче заробляти собі на життя і просто оголошує себе бідним! Якщо більша частина державних доходів піде на «їжу», еволюція країни забуксує.»

Нинішня ситуація в Україні проявляє схожість між Ющенком та Януковичем. Перший Віктор не зміг провести радикальних реформ, а другий досі не проявляє бажання їх розпочинати. Один був теоретиком, інший поки не став практиком, - вважає політик.

Джерело: Прес-служба Єдиного Центру