друкувати


Інфекції мандрівників: Які неприємностей підстерігають туриста в дорозі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-21 03:00:20

Подорож — це завжди трохи загадкова і частково ризикована справа. Скільки маленьких і великих неприємностей підстерігають туриста в дорозі! Помилки в квитках, забуті речі, різниця курсів валют, культур, напруги в розетках, цін, непередбачені витрати. Для того, щоб успішно пройти цю «смугу перешкод», людина має бути принаймні здорова, не захворіти під час самої подорожі, щоб не стати безпорадною на «чужій території».

Кращий спосіб залишитися здоровим і не «підхопити» яку-небудь місцеву інфекцію — це щеплення.

Гепатит А. Щеплення проти цієї інфекції (як і проти черевного тифу) актуальне для туристів, які планують виїзд у теплі країни і курорти — починаючи з Криму, закінчуючи Туреччиною, Єгиптом, Кіпром й Іспанією. Інфекція передається через брудні руки, заражені продукти і воду, захворювання триває місяць, лікування вимагає жорстких дієтичних обмежень, відсоток смертності й ускладнень невеликий. Щоби всю поїздку не гадати: їсти чи не їсти цю страву, пити чи не пити цю воду, купатися чи не купатися в цій водоймі, «захворію» чи не «не захворію», бажано за 2—3 тижні зробити щеплення. Для захисту на увесь рік достатнього одного щеплення.

Черевний тиф. Це захворювання поширене у північній частині Африки, Індії, сусідніх країнах, в Середній Азії. Хворобу викликають особливі сальмонелли. Як і гепатит А, черевний тиф передається через брудні руки, але, на відміну від свого нешкідливішого «побратима», є важким захворюванням. Інфекція уражає кишечник, нервову систему й інші органи. У 2—5% випадків хворий стає хронічним носієм інфекції. Щеплення сучасними вакцинами — усього одна ін’єкція. Імунітет виробляється в 75—90% прищеплених на п’ять років, через 1—2 тижні після щеплення.

Сказ. Таїланд, Індія, Китай, В’єтнам — любителям азійського колориту рекомендується подумати про щеплення проти сказу. Головними переносниками вірусу в цих країнах є собаки, загальні улюбленці місцевого населення. Згідно зі статистикою, зі 100 собак у Таїланді 3-4—хворі на сказ. Інфекція поширена в Південній Америці. Сказ — це захворювання, жарти з яким погані, оскільки ця інфекція досі має 100% летальні наслідки. Профілактична вакцинація складається з трьох доз, які вводяться по графіку: 0-7— 21 день. Тобто, думати про щеплення проти сказу слід не пізніше, як за місяць до поїздки. Така вакцинація захищає від сказу на три роки.

Кліщовий енцефаліт. Це захворювання останнім часом стало актуальним для практично всієї території Росії і деяких регіонів України. Отже, любителям грибів та іншої домашньої екзотики ми рекомендуємо подумати про щеплення проти цієї інфекції. Зробити щеплення особливо рекомендується тим, хто планує відвідати Карелію, Уральський регіон, Красноярський і Хабаровський краї. Як і раніше, інфекція надзвичайно актуальна для тих, хто планує навесні-влітку відвідати Австрію і Чехію. Судячи з назви, вірус передається кліщами, а інфекція виявляється запаленням головного мозку, що призводить до серйозних неврологічних ускладнень. Пік захворюваності припадає на весняно-літній сезон, збігається з піком активності кліщів, які є основним резервуаром інфекції в природі. Лісова місцевість, змішані ліси і навіть міські парки є ласими «пасовищами» для кліщів. Вакцинація у цьому випадку — це 2—3 дози з інтервалом у місяць для первинної вакцинації і однієї наступної дози, яка вводиться через 9-12 місяців. Така вакцинація захищає 95—100% прищеплених.

Жовта лихоманка. Небезпечне, невиліковне і підступне захворювання, поширене на Африканському континенті і в Південній Америці, передається з укусами певних видів комарів. Смертність серед дорослих сягає 60 відсотків. Для в’їзду до деяких країн потрібне щеплення, воно є обов’язковим. Вакцинація проводиться живою ослабленою вакциною, складається з однієї дози і захищає на 10 років.

Після цих щеплень можна бути упевненими у тому, що жоден мікроб або вірус не захопить зненацька, і тоді мандрівник може з повною віддачею насолоджуватися повноцінним відпочинком, заради якого він так багато працював увесь рік.

Автор: Олексій КОСЬКО, лікар-епідеміолог Коломийської райсанепідемстанції
Джерело: Газета "Вільний Голос"