друкувати


Курсанти Академії Сухопутних військ стріляли зі стрілецької зброї, озброєння БМП-2, танків Т-64Б

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-21 09:42:27

Табірний збір факультету бойового застосування військ Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного добігає кінця. Протягом двох тижнів курсанти всіх курсів виконували насичену програму практичних занять з вогневої і тактичної підготовки, стріляли зі стрілецької зброї, озброєння БМП-2, танків Т-64Б, кидали бойову ручну гранату і тренувалися у вправах управління вогнем.


Того дня у навчальному центрі «Вербляни» Міжнародного центру миротворчості і безпеки випускники-спеціалісти механізованих підрозділів стріляли з БМП-2 з місця по рухомих цілях, а випускники-танкісти — з ходу вкладним стволом. Досвідчені викладачі для кожної зміни стріляючих робили ретельний розбір, вказували на найменші помилки, налаштовували курсантів бути зібраними, адже через тиждень контрольні стрільби штатним артилерійським пострілом. До речі, результати «штатки» ідуть у залік державних іспитів і впливатимуть на загальну оцінку профільних предметів.

— З кожним курсом завдання, які доводиться виконувати курсантам під час практичних занять в умовах полігону, ускладнюються, — розповідає заступник начальника факультету бойового застосування військ підполковник Сергій Скрипник. — З упевненістю можу сказати, що четвертокурсники вже здобули певні навички у діях зі стрілецькою зброєю і при озброєнні бойових машин. Результати стрільби випускників з озброєння танка і бойової машини піхоти можна оцінити на тверду «четвірку».

Слід зазначити, що полігон легковажних і невпевнених не пробачає. Один невірний рух і мішень не уражена, звісно, й оцінка далека від бажаної. Крім того й погодні умови додають зайвого адреналіну. Не обійшлося без сюрпризів й цього разу: кілька днів рясних дощів перетворили ділянки директрис для стрільби бойових машин на суцільне болото. Якщо піхота стріляла з місця й труднощів майже не відчувала, то танкістам довелося попотіти — багатотонні бойові машини ледь справлялися із вщент розбитою опадами пересіченою місцевістю.

Як розповів командир групи сержант Олексій Халабуда, до кожного табірного збору курсанти готувалися ретельно. Цьому сприяли практичні заняття у класах Академії Сухопутних військ на сучасних комп’ютеризованих тренажерах, які максимально відтворюють реальні умови полігону. Він зазначив, що суттєвої різниці між виконанням тієї чи іншої вправи на тренажері і у справжній бойовій машині не відчував. Тобто у пункті постійної дислокації курсанти мають змогу отримати повний комплекс навичок як водіння бойової техніки, так і влучної стрільби з її озброєння.

— Нещодавно повернувся зі стажування, яке разом із однокурсниками проходив у 24 окремій механізованій бригаді 13 армійського корпусу у ролі командира взводу, — розповідає сержант Олексій Халабуда. — Працювати з особовим складом цікаво. Довелося організовувати і проводити заняття з бойової підготовки як у класах, так і на полігоні. Наприкінці стажування командування бригади високо оцінило рівень нашої підготовки. А після отримання лейтенантських зірочок хотів би проходити службу на посаді командира механізованого взводу у окремій механізованій бригаді, яка дислокується у місті Біла Церква.

Завтра, 22 травня, особовий склад факультету бойового застосування військ повертається у стіни Академії. А на полігоні ще на тиждень залишаються випускники, які складатимуть останній курсантський залік.

Автор: Підполковник Вадим БАКАЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)