друкувати


Коломийщина ще не оговталась від наслідків повені-2007, а велика вода знову прийшла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-20 06:45:51

Коломийщина ще не оговталась від наслідків повені-2007, а велика вода знову прийшла. Затяжні зливи зумовили підняття рівня Пруту, стихія знесла переправу через річку у Воскресинцях, яка з’єднувала запрутський куток з центром села, образно кажучи, давала доступ до цивілізації.

— Уже вранці у середу в сільській раді оперативно було створено спеціальну комісію з надзвичайних ситуацій, куди увійшли фахівці різних галузей, — розповів сільський голова Любомир Білейчук. — Її очолив голова РДА Михайло Негрич. Було вирішено діяти чітко і першим завданням стало забезпечити тих 55-ох людей за Прутом найнеобхіднішим, тим більше, що серед них є десятеро дітей. Отож районна влада подбала про те, аби для воскресинцівських запрутців зібрати макарони, олію, хліб, воду, цукор, сіль, згущене молоко — такі потрібні продукти харчування.

Допомагали доправити харчі через Прут до людей рятувальники з управління МНС.

— Рівень води у Пруті піднявся і забрав тимчасову переправу, — каже начальник РУ ГУ МНС області, полковник цивільного захисту Ігор Вацик. — З боку Грушева наразі споруджується інший перехід — фактично, робота в стадії завершення. Але ми вирішили насамперед надати людям те, що їм найбільше тепер треба — продукти харчування. У цьому допоможе спеціальний гірничо-рятувальний загін. Загалом у роботах задіяні десять коломийських рятувальників і п’ятеро з Івано-Франківська. Використовуємо резервний спецавтомобіль, катамаран, спеціальне спорядження...

Це треба було бачити, з якою надією люди на іншому березі Пруту зустрічали рятувальників. Дужі руки скеровували легенький катамаран з продуктами наперекір потужній течії. Люди допомагали розвантажувати пакунки, дякували. Координували роботу т. в. о. заступника голови РДА Ярослав Мочернюк, сам Ігор Вацик, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій РДА Олексій Кіндрат, Любомир Білейчук. Видовище вражало силою стихії і людського духу, спроможного протистояти не тільки непокірній течії.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК
Джерело: Газета "Вільний Голос"