друкувати


П.Жебрівський: Мажоритарна система невигідна комуністам і Литвину

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-18 09:30:14

На сьогоднішній день у Верховній Раді всерйоз розглядається два варіанти зміни виборчої системи. Про це під час перебування в Івано-Франківську повідомив народний депутат України, лідер політичної партії «Українська платформа» Павло Жебрівський.

Один варіант передбачає введення мажоритарної системи при виборах сільських і селищних рад та змішаної (50/50) системи при виборах до міських, районних та обласних рад. Другий варіант передбачає проведення виборів за мажоритарною системою до сільських, селищних та міських рад та змішану систему – до районних, обласних рад та Верховної Ради.

На думку, П.Жебрівського, введення мажоритарної системи однозначно не підтримають комуністи. Причина цьому: той факт, що на виборах до Верховної Ради 2002 року в мажоритарних округах не пройшов жоден член КПУ. Невигідна мажоритарна також і Блоку Литвина, який намагатиметься за будь-що блокувати зміни до виборчої системи. Втім, на думку депутата голос спікера так і залишиться «голосом волаючого в пустелі».

Крім того, зазначив голова «Української платформи», сьогодні вже зовсім припинились будь-які розмови про пропорційну виборчу систему з відкритими списками, що, на його думку, свідчить про те, що така ідея вже похована.

Автор: Сергій БІЛИЙ