друкувати


Якщо діти добре брешуть, їхні шанси домогтися високих результатів у дорослому житті вищі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-17 09:00:00

Канадські вчені встановили, що якщо діти добре брешуть, їхні шанси домогтися високих результатів у дорослому житті вищі, ніж у тих, хто вважає за краще говорити правду чи обманює старших не так успішно.

Уміння брехати припускає складні розумові процеси. Щоб приховати обман і переконати оточуючих у своїй версії подій, потрібні значні розумові зусилля. Коли дитина починає брехати, це означає, що вона перейшла на новий етап розумового розвитку.

"Діти з кращими когнітивними здібностями брешуть краще і можуть добре приховати сліди брехні. Для цього вони оперують декількома мозковими процесами ", - говорить доктор Канг Лі з Університету Торонто.

Згідно з результатами дослідження, брешуть майже всі діти. Учені спостерігали за хлопцями у віці від двох до сімнадцяти років. Серед найменших обманюють лише близько 20%, але вже чотирирічні брешуть майже без винятку - 90%. Пізніше цей показник піднімається ще вище і досягає піку у віці 12 років, а потім йде на спад. У 17 років частка ошуканців знижується до 70%. Усього в експерименті були задіяні 1200 дітей.

Готовність обманювати через дрібниці не означає, що діти будуть робити те ж саме в серйозній ситуації, наприклад, під час іспитів. Експеримент зводився до того, що маленьких учасників просили не дивитися на іграшку в задній частині кімнати, а потім залишали одних. Їхню поведінку фіксувала прихована камера. Її дані в більшості випадків розходилися з тим, що розповідали потім учасники досліду про свої дії.

Дослідження показало, що готовність і вміння брехати не залежать від умов виховання, строгості батьків або релігійності родини.

За останні місяці дослідники зробили ряд цікавих відкриттів у найрізноманітніших сферах життя. Британські вчені встановили, що, на думку мешканок Лондона, жертви згвалтувань самі винні в тому, що сталося. Так думають 54% жінок, що взяли участь в дослідженні.

Дослідники з Університету Бата запропонували використовувати технологію сканування носа для ідентифікації злочинців поруч з дактилоскопією і скануванням райдужної оболонки ока.

Біолог Рейчел Грант з Відкритого університету в Мілтон-Кінсі знайшла зв'язок між поведінкою жаб в період парування і землетрусами. Якщо земноводні відмовляються від сексу, треба чекати удару стихії.

Джерело: Gazeta.ua