друкувати


Візит Д.Медвєдєва до України: Британська преса більше пише про газ, українська - про кордони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-17 03:15:22

Українська, британська та російська преса приділила увагу візиту Дмітрія Медвєдєва до України. Але видання у різних країнах зацікавили зовсім різні аспекти події.

"FT": Брюссель та Вашингтон пильнують за Медвєдєвим

"Медвєдєв відмовляється від газового злиття з Україною" - під таким заголовком у сьогоднішньому числі "Клацнути  Financial
Times" вийшла стаття про візит російського президента до України.

Автор статті, Роман Олеарчик, пише про те, що після того, як Україна не підтримала ідею про злиття "Нафтогазу" та "Газпрому", Дмітрій Медвєдєв заговорив про інші форми партнерства, зокрема, й ті, які існують між російським газовим монополістом та європейськими енергетичними компаніями.

На думку автора статті, Росія у жартівливій формі отримала відмову України, коли в інтерв’ю Бі-Бі-Сі у четвер президент Янукович сказав, що об’єднання "Газпрому" й "Нафтогазу" можливе лише у співвідношенні 50 на 50, що, враховуючи різницю між обома компаніями, є вкрай малоймовірним.

"FT" також цитує коментар пана Медвєдєва щодо позиції України: "Я не ображений відмовою, тому я ще не обговорював це питання з президентом Януковичем".

Журналіст також наголошує на тому, що за нинішнім візитом президента Медвєдєва дуже пильно стежать у Брюсселі та Вашингтоні: "оцінюють, як швидко та сильно Москві вдасться привабити свого південного сусіда, у керма якого перебуває Віктор Янукович".

"Коммерсант-Россия": Київ знову координуватиметься з Москвою

"Коммерсант-Россия" про візит президента Медвєдєва пише у матеріалі під назвою Клацнути "Дмітрій
Медвєдєв долетить до середини Дніпра". Основну увагу в ньому автор, Володимир Соловйов, приділяє спільній заяві щодо європейської безпеки, яку мають ухвалити президенти Янукович та Медвєдєв.

За інформацією видання, Київ має намір беззастережно підтримати ідею президента Медвєдєва у цій царині і у такий спосіб повернутися до практики координації з Росією дій на міжнародній арені. "Коммерсант-Россия" зазначає, що послідовним прихильником такої політики є чинний міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Видання нагадує, що за часів президентства Леоніда Кучми Київ та Москва часто узгоджували свої позиції в міжнародних організаціях, як-от, в ООН чи ОБСЄ. Згодом, за президентства Віктора Ющенка, Київ відмовився від цієї практики. Втім, зараз видання прогнозує її повернення.

"Коммерсант-Украина": про найбільші несподіванки візиту

Натомість, видання "Коммерсант-Украина" більше уваги приділяє Клацнути
іншій заяві, яку мають озвучити президенти Янукович та Медвєдєв. Йдеться про спільну позицію щодо придністровського врегулювання. За даними видання, цей документ може суперечити чинній позиції Європейського Союзу.

За попередніми даними, Росія та Україна можуть заявити, що "миротворці ОБСЄ мають з’явитися в Тирасполі лише після врегулювання конфлікту між Молдовою та Придністровською Молдовською республікою". Тоді як, Брюссель вважає, що сама поява сил ОБСЄ сприятиме швидшому врегулюванню. Водночас "Коммерсант-Украина" з посиланням на власні джерела зазначає, що публічного конфлікту з цього приводу чекати не варто, а Брюссель планує "утриматися від протестів".

Найбільшою несподіванкою візиту президента Медвєдєва видання називає пункт у порядку денному про відвідання Меморіалу пам’яті жертв Голодоморів у Києві. "Коммерсант-Украина" пише, що до останнього цей пункт був під питанням і кілька разів зникав із порядку денного.

"Дзеркало тижня": Керч-Єнікальський канал в обмін на демаркацію кордону

Володимир Кравченко у матеріалі "Клацнути  Демаркація
інтересів" детально розглядає майбутнє, яке може чекати на Керч-Єнікальський канал у зв’язку із наміром України та Росії під час візиту президента Медвєдєва підписати угоду про демаркацію кордонів.

Нині контроль над каналом належить Україні. Саме через нього судна потрапляють з Чорного до Азовського і Каспійського морів, а також у "російські, казахські і туркменські порти Волго-Донського басейну". Росіяни наполягають на тому, щоби разом експлуатувати канал, тоді як упродовж багатьох років Україна уникала обговорювати цю тему.

Як зазначає "Дзеркало тижня", створення спільної комісії з використання Керч-Єнікальського каналу, про яку домовилися 4 травня в Брянську, є платою Києва за демаркацію кордону з Росією. Останнє, зазначає тижневик, є значним досягненням України, але, якщо забути при цьому про заплачену ціну.

Що ж до співпраці в енергетичній сфері, то за даними "Дзеркала тижня", попри всі заяви опозиції навряд чи угоди у цій сфері будуть підписані найближчим часом, а якщо й будуть, то не в такому вигляді, як цього б хотілося Росії. "Нові господарі життя в Україні не збираються ділитися особистими прибутками", - зазначає тижневик.

Джерело: BBC Ukrainian