друкувати


Медики говорять про імплантацію в очі штучних лінз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-14 04:00:23

Операції з імплантації в очі штучних лінз виявились більш безпечними і результативними, ніж лазерна корекція зору. До такого висновку прийшли співробітники британської Очної клініки Мурфілдс.

Медики вірять, що в майбутньому ця методика може стати дуже популярною для лікування короткозорості, хоча зараз набагато більш поширена лазерна хірургія.

Операція з імплантації факічних інтраокулярних лінз передбачає імплантацію тонких пластикових лінз в очі пацієнтові - або за зіниці, або перед райдужною оболонкою. Лазерна корекція зору вимагає видалення частини рогівки. При цьому обидва види операцій усувають аномалії рефракції.

Сьогодні кожен четвертий мешканець Землі страждає на короткозорість. Проте досі вживлення лінз використовувалося тільки для лікування пацієнтів із сильною короткозорістю.

Британські фахівці проаналізували результати трьох досліджень, в яких взяли участь 132 людини, і порівняли два типи операцій. Як з'ясувалося, імплантація факічних інтраокулярних лінз набагато безпечніше за лазерні операцій для корекції як середньої, так і сильної короткозорості.

Втім, через рік після операцій в обох групах налічувалася однакова кількість пацієнтів з ідеальним зором. Але, як відзначають фахівці, відмінності все ж таки були: ті, кому імплантували лінзи, бачили навколишній світ чіткіше, ніж під час носіння окулярів, і мали кращу контрастну чутливість.

Тепер необхідно вивчити довготривалі ефекти імплантації лінз: лікарі припускають, що пацієнти з факічнимі інтраокулярними лінзами можуть зазнавати будь-яких унікальних ризиків, які непомітні через рік після операції, але проявляються пізніше.

Джерело: ТСН.ua